Wednesday, July 15, 2009

PERCAYALAH.

Apa agaknya yang digurau oleh TT dan Manohara, begitu intim mereka berdua didalam pelayaran diatas sebuah bahtera yang diberi nama CINTA. Apakah ada diantara kita masih lagi curiga bahawa TT tidak pernah mencedera isterinya yang tercinta. Orang yang otak 'gila' saja yang setuju dengan FITNAH yang dibuat oleh Dasiy Fajarina. Orang yang waras akan mengatakan bahawa Dasiy Fajarina betul-betul 'GILA', ini terbukti apabila lapuran keputusan dari Mahkamah di Perancis menghukum penjara Dasiy Fajarina selama 18 bulan kerana menyeksa SALIHAH orang gaji/anak angkatnya.

Dan tergamak pula memaksa suaminya pada waktu itu PINOT supaya melakukan "Persetubuhan Haram"untuk dilihat secara live didepan matanya. Tidakkah JAHAT dan GILA kelakuan Dasiy Fajarina itu?.

Blog ini terpaksa menulis cerita PINOT dan GEORGE MANZ kerana ada kena mengena dengan kasus Manohara dan TT, ada hubung kait antara satu sama lain bagi mencari kebenaran dan dengan sendirinya akan terbongkar siapa benar. Jadi tak usahalah pembaca blog ini ragu-ragu akan kebenaran yang akan penulis dedahkan, kerana setiap bahan yang dicurahkan disini akan disertakan dengan bahan-bahan bukti yang tulin.

Bersahabatlah diantara kita, sokonglah yang benar, jangan ikut hati nanti mati tidak mengenal diri, percayalah bahawa dalam kasus ini , TT berada dipihak yang benar kerana sampai kehari ini pun, foto-foto penderaan yang dikatakan dilakukan oleh TT terhadap Manohara tidak dijadikan bukti untuk mendakwa TT tapi TT telah mendedahkan serba sedikit peri laku Dasiy Fajarina yang selalu menagih wang untuk perbelanjaan peribadi yang sebelum ini Dasiy Fajarina dengan keras dan bohong menafikan bahawa beliau tidak pernah mendapat wang sesen pun dari TT.

Lihatlah di Foto dibawah ini, betapa mesranya TT dan Manohara.


Manohara memeluk TT dengan penoh mesra


ini adalah bil-bil pembelian ubat-ubatan yang dikatakan oleh manohara
bahawa dia gemuk kerana disuntik 'humor'. Bil tersebut adalah bukti bahawa Manohara selalu suka makan coklat kitkat dan cadbury.

185 comments:

  1. Hello kawan2,
    ni..Inang nak katakan blog ini dah nampak macam blog budak2, masih cerita dan gambar yang lama, Inang dah ragu sangat dengan motif sebenar TT ni.… ok betul tak kawan2? Inang rasa macam kita pulak yang TT jadikan anjing

    ReplyDelete
  2. without any apparent reason, suddenly rasa jealous la plak tengok photo tu...

    ReplyDelete
  3. hi inang manja
    betul ke comment di atas tu comment inang manja.honey macam ragu la macam bukan inang yang buat comment tu,ape itu inang palsu ker?
    karne kan nick manuhuruhara ade yang palsu tau.
    betul ker itu inang asli jawab la inang honey tungu????

    ReplyDelete
  4. Inang Manja,
    Adillah dalam berkata-kata, Perkataan 'anjing' tu tak elok digunakan,
    Cuba renong kembali peristiwa yang terdapat dalam "KASUS MANOHARA & TT", kan mereka berkahwin diatas rasa cinta. Apa salahnya menjawab tuduhan dengan postkan foto-foto kenangan lalu. Supaya penjenguk blog ini 'faham' apa yang tersurat dan tersirat.

    Yang PENTINGNYA, kita semua dapat merasakan apa yang TT rasa apabila di FITNAH dan di HINA oleh Ibu Mertuanya dan Isteri tercinta.

    Dan dituduh sebegitu rupa. Yang tidak tergamak dilakukan terhadap isteri yang muda remaja lagi jelita.

    Komenlah dengan jujur.

    ReplyDelete
  5. hi love sense
    saya rasa yang post comment itu bukan inang manja yang sebenar,saya selalu membaca comment dari inang manja kata2nya begitu sopan dan baik,saya rasa orang lain yang mengunakan nick name inang manja,seperti yang terjadi banyak x di blog ini,ingat lagi kamu dengam Mssonati sampai sekarang dia tidak muncul lagi,karna ada ynag mengunakan nick name dia dan memburuk2kan nya.hinga dia undur diri dari blog ini.dan nick manuhuruhara ada juga yang palsu yang buat kita2 pusing jadinya.saya tak paham langsung kadang dengan die orang ni.

    ReplyDelete
  6. the way i see it, he's just a man very much in love with his wife... kalau dia nak balas or lawan apa daisy and co. buat, terlalu banyak tindakan dia boleh ambil. but his love for his wife buat dia fikir berkali kali..

    ReplyDelete
  7. http://en.wikipedia.org/wiki/Obsessive_love
    when TT's love is not what it seems to be...
    Obsessive love can lead to dangerous consequences. Extreme obsessive love can be the cause of stalking, rape, and murder, among other things.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. pelikla..
    awat hang asik tulis suntikan 'humor'?
    bukan sepatutnya 'hormon' ke?
    hang nk wat lawak ke? isyyy...

    ReplyDelete
  10. Inang Manja, dasar anjing kamu, apakah sudah hilang akal atau sudah dibayar oleh Mano?

    ReplyDelete
  11. Hi guys....

    Inang tau kat sana dah pagi, jadi seme dah diulit mimpi.... Inang 'bz' sangat tadi maklum besok dah nak masuk 'weekend' kat sini.

    Hi Sweet Honey, hi seme... Sweetie, thanks ye betul itu bukan Inang.

    Kawan2 geram Inang tau!!! Suka dia je menyamar. Eeeiii... copycat, it's so not me - the one and only 'Inang Manja'. Nilah Inang nak pesan pada siapa yg keje dia suka menyamar tu, Jadi dan yakinlah pada diri sendiri sayang, emas, intan payung, agar orang dapat rasakan betapa istimewanya diri mu sayang. Ingat ye sayang….

    Nilah kawan2 Inang sempat baca seme 'post', amboi tegang juga tadi ye. Apa pun Inang 'agree' ngan Adorable Aurora = sarang tebuan jangan dijolok.
    Yang Inang heran tu camana si 'playboy' Andrew boleh masuk gelanggang ni? Hehehehe.... ala syayang Andrew cian, nanti gi clubbing Inang 'buy u drink ok'?
    To Patriotic Heng, I understand your points and like what Father Lawrence said, kudos to you. Cool mate!

    Nilah kawan2 Inang terbaca Manoharan nak bina masjid, tengah cari tanah katanye… Alhamdulillah kalau memang tulus. Harap2 tak betul apa yang Father Lawrence tulis, seolah2 berita ni sekadar untuk ‘manipulate’ emosi orang ramai sebab ‘court mention’ tak lama lagi… ye tak kawan2??? Walau apa pun hanya Allah yang tau niat sebenarnya. Soal yang lain tu, Inang tak beranilah nak komen.

    Ok guys… chao!

    ReplyDelete
  12. @Lovely Sakura - Inang's so hurt with your remarks....

    ReplyDelete
  13. To the copycat 'Inang' congratulations!!! You've successful and hope you satisfied. May you always be blessed with joy, happiness and success by the Almighty, Amen.

    ReplyDelete
  14. @love sense
    Dan dituduh sebegitu rupa. Yang tidak tergamak dilakukan terhadap isteri yang muda remaja lagi jelita.

    Tuh kan mrstreet, mano itu cantik. Jika kau bilang tak cantik payah selera kau. Makanya gagallah rakyat kelantan memperbaiki keturunan agar cantik2 spt org Indonesia.

    ReplyDelete
  15. Ah... biasa aja photo itu bukan mano, wajahnya tak kelihatan. Kan bisa gadis lain yg photo sama Fachry.

    ReplyDelete
  16. @eva
    PRT yg kamu ceritakan yg jahat, tetapi kamu tdk uraikan kebinatangan majikan yg berlaku spt binatang, baik yg cina maupun melayu.

    Kamu lihat siksaan fisik yg dialami PRT sepulang dari malaysia, hanya binatang yg tega menyiksa manusia spt itu. Saya heran ada manusia punya sifat spt itu, hidup lagi!

    ReplyDelete
  17. Wahhh..., ni orang semua pada gak ada kerjaan ya...!!
    dari yg buat tulisan sampe yang buat komentar2 emang nggak ada kerjaan..!!

    cari kegiatan yang positif aja lah.., cari duit kek,, cari kerja kek,, jangan aktif banget ngikutin posting2 dari manusia ANJING kayak si Lovesense ini..!! kagak ada manfaat tau nggak..!!

    pasti semua2 yang buat komentar disini PENGGANGGURAN kan..??? cuma bisa makan dari duit orang tua kan..??? hahahha.. malu2in aja..!!

    mending cari kegiatan yang bisa membanggakan lah,, bukan kegiatan2 murahan seperti liatin blog ini tiap hari..!!

    kalo liat blog ini sekali2 sih,, ya wajar aja.., tapi kalo sudah tiap hari sampe2 tiap jam.., tiap detik kayak si "Inang manja, honey, Aurora, sakura, dll..." itu mah emang PENGGANGGURAN alias kagak ada kerjaan..!! malu2in aja..

    memalukan bangsa kalian aja..!!
    atau nggak kalian kerjanya jaga warnet ya..?? kaya online teruss aja.. cuiihh...

    satu lagi.., Love sense.. kalo buat blog itu yang berguna dong, jangan yang murahan and norak kayak gini..!! ho..ho..ho..

    ReplyDelete
  18. Wahhh..., ni orang semua pada gak ada kerjaan ya...!!
    dari yg buat tulisan sampe yang buat komentar2 emang nggak ada kerjaan..!!

    cari kegiatan yang positif aja lah.., cari duit kek,, cari kerja kek,, jangan aktif banget ngikutin posting2 dari manusia ANJING kayak si Lovesense ini..!! kagak ada manfaat tau nggak..!!

    pasti semua2 yang buat komentar disini PENGGANGGURAN kan..??? cuma bisa makan dari duit orang tua kan..??? hahahha.. malu2in aja..!!

    mending cari kegiatan yang bisa membanggakan lah,, bukan kegiatan2 murahan seperti liatin blog ini tiap hari..!!

    kalo liat blog ini sekali2 sih,, ya wajar aja.., tapi kalo sudah tiap hari sampe2 tiap jam.., tiap detik kayak si "Inang manja, honey, Aurora, sakura, dll..." itu mah emang PENGGANGGURAN alias kagak ada kerjaan..!! malu2in aja..

    memalukan bangsa kalian aja..!!
    atau nggak kalian kerjanya jaga warnet ya..?? kaya online teruss aja.. cuiihh...

    satu lagi.., Love sense.. kalo buat blog itu yang berguna dong, jangan yang murahan and norak kayak gini..!! ho..ho..ho..

    ReplyDelete
  19. Wahhh..., ni orang semua pada gak ada kerjaan ya...!!
    dari yg buat tulisan sampe yang buat komentar2 emang nggak ada kerjaan..!!

    cari kegiatan yang positif aja lah.., cari duit kek,, cari kerja kek,, jangan aktif banget ngikutin posting2 dari manusia ANJING kayak si Lovesense ini..!! kagak ada manfaat tau nggak..!!

    pasti semua2 yang buat komentar disini PENGGANGGURAN kan..??? cuma bisa makan dari duit orang tua kan..??? hahahha.. malu2in aja..!!

    mending cari kegiatan yang bisa membanggakan lah,, bukan kegiatan2 murahan seperti liatin blog ini tiap hari..!!

    kalo liat blog ini sekali2 sih,, ya wajar aja.., tapi kalo sudah tiap hari sampe2 tiap jam.., tiap detik kayak si "Inang manja, honey, Aurora, sakura, dll..." itu mah emang PENGGANGGURAN alias kagak ada kerjaan..!! malu2in aja..

    memalukan bangsa kalian aja..!!
    atau nggak kalian kerjanya jaga warnet ya..?? kaya online teruss aja.. cuiihh...

    satu lagi.., Love sense.. kalo buat blog itu yang berguna dong, jangan yang murahan and norak kayak gini..!! ho..ho..ho..

    ReplyDelete
  20. inang manja - aku rasa sakura tu bukan our sakura, sabar k?

    manusia baik hati - demo meme gedebeh! malah nok baso nge mu. keceklah gapo pong, tok jejah alik kito! gere aku nok sumbak budu ..cak tigo beranok!

    ReplyDelete
  21. Kepada "manusia baik hati"
    freedom of expression on the internet is boundless.

    LoveSense is free to expose any evidence she thinks will support the innocence.

    and the people regularly commenting,are either the people who "perihatin dengan case manohara-tt" or just simply "kasihan".

    arent we allowed to "perihatin dan memberi perhatian"?

    sama juga kau, kau bebas mempamerkan ketidakpuasan hati kau terhadap blog ini.dan bilang org2 di sini tidak punya kerja.

    dan yg pasti,
    regulars di sini,tetap akan menjadi either regular commenter or regular lurker.regardless of it benefited them or not.

    YOU CANT STOP US.

    ReplyDelete
  22. btw, tesco kota bahru klate,kawe penoh gi wey!
    haha.
    big apple je la daya tarikan.

    ReplyDelete
  23. hoi seme.. sori ler.. inang palsu dan inang tulin tu aku..2in1.

    ReplyDelete
  24. senang je nak detect poser nickname korang
    begini caranya.

    Inang Manja yg palsu profile dia di sini
    http://www.blogger.com/profile/09314494787973783380

    Inang yg ori profila dia di sini
    http://www.blogger.com/profile/11656245589072164377

    nampak perbezaan string of digits?
    haaa...easy.
    jgn cepat gelabah geng.

    ReplyDelete
  25. Sabar...sabar semuanya.jangan begaduh dan mencaci maki.itu tujuan sebenar blog ini dicreate.

    @tt
    speechless melihat postingan tt.baik lagi tt pergi kat surau tu merenung dan ikut perasmian yang berguna untuk rakyat kelantan.foto foto yang di post sejak mula blog ini dibuat awal april sudah terbukti bertolak belakang dengan sikap dan cakap mano ke orang banyak.tak malu ke tt melihat cinta bertepuk sebelah tangan?
    tak de ke harga diri tt lagi?
    still say "mano istri tercinta"

    satu lagi
    tak pantaslah tt mengumbar semua bill sewaktu masih lagi menjadi suami istri.nanti lama lama tt malah mengumbar foto tt ama mano diatas ranjang.tak pantaslah seorang pangeran do like that.fiuhhh.....kasihan jadinya melihat tt kalau bersikap seperti ini.tidak menunjukkan kebesaran tt sebagai putra mahkota.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. junus said
    "nanti lama lama tt malah mengumbar foto tt ama mano diatas ranjang.tak pantaslah seorang pangeran do like that.fiuhhh....."

    apa bodoh sgt ke TT nak tunjuk gmbar di ranjang?
    atau sememangnya,kau yg nak tgk sgt!.
    haha...
    kepingin yaa?

    haih..cakap tu biarla make sense sikit bro.
    nanti kau nampak bangang dan bengap.
    mesti kau tak mahu kan?

    salah ke love sense letak receipt tesco untuk tunjukkan bukti yg mano gemuk sebab makan banyak.bukan kene suntik tranquilizer.mano pula,tak menunjukkan bukti *kukuh* dia kene suntik tranquilizer.setakat kesan kene suntikan itu boleh di buat sendiri.

    bosan laaa...
    ya sudah la.bila nak selesai kes ni?
    aku tak sabr nak tau.
    macam baca buku cerita thriller.
    banyak protagonist, byk antagonist.
    byk watak sampingan juga.

    hm...buat buku atau film best ni..

    ReplyDelete
  28. Halo Love Sense..

    saya rasa Pangeran tidak segegabah itu untuk menunjukkan apa yang telah dia bayar untuk istrinya sendiri. sebaiknya kalau mau attach picture kamu harus konsultasi dulu dengan Pangeran ok..

    aku betul2 tak puas hati tengok bill tu. xkan lah sanggup benda2 remeh temeh cam tupon nak go public gak.. bagi Pangeran kecik nilai sume belanja tu..

    so kene deal dulu ngan Pangeran pape pon nak kau attach kat sini k..

    kalau attach picture sang istri kat umah makan bole la kan? tapi kalau dah tunjuk sume bill dah melampau..

    ReplyDelete
  29. @honey - darling honey, nampaknya ada yang tak kena dengan nick you tu.. honey palsu tu kan? honey please saya tunggu koment.. setau saya honey Singaporean xleh cakap Indonesia..

    tapi buat honey palsu bener banget tuh.. kita hendaklah berhemah kat sini.

    ReplyDelete
  30. Saya ada lihat bill bill dan bukti bukti transfer dalam acara Indonesia tentang wang yang diberikan ke Daisy.

    bisa anda dapat copynya untuk diletakkan dalam blog ini? supaya dapat dilihat orang banyak,
    sepertinya anda bisa mendapatkan bahan dan barang bukti yang jelas.

    saya Indonesia, tapi tidak simpatik dengan sikap daisy.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. @marza
    it,s all up to tt. owner can do anything in this blog.we all just visitors.
    saya tak pernah bilang tt bodoh,tapi anda sendiri yang bilang.saya cuma saran ,bijak lagi tt buat foto foto acara perasmian,menembak,diving dan membantu memikirkan rakyat banyak.itu lebih wise.
    sekali lagi itu cuma saran dari saya.
    terserah tt nak buat ape kat blog ni.
    no offense

    ReplyDelete
  34. @dumdum
    yup..saya sokong anda

    ReplyDelete
  35. andrew darling
    kamu lupa ya aku keturunan orang indonesia juga jadi aku bisa berbahasa betawi.itu adala saya honey asli lo..awas ku santet kalu ada honey paslu wakakakakakka

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. K lah walau susah nak caye.. aku dah cek blog kamu samer.. tapi pelik jugak la nak terima honey boleh logat Jkt - walau saya tau honey ade darah Indo gak.. slame ni x pernah pon kamu logat cam tu..
    boleh make sure x honey asli?? boleh pakai gaya unic kamu without "H" darling..

    ReplyDelete
  38. sebenarnya maksut penulis blog ini ada baik nya juga kan disetiap media mano selalu bilang gemuk karna di suntik.itu kan di atas semwa yang dia beli itu hampir semwa chocolate.

    oh ya kok ga ada berita ya katanya dara mano mau di periksa mau tau obat apa yang disuntik kan tt ke mano.kok ga ada kabar beritanya.

    untuk semwa yang suka gunakan nick orang lain itu adala orang yang penecut.aku sedi lo baca comment inang manja yang asli.siapa yang punya kerja penecut ni...

    ReplyDelete
  39. andrew & dumdum,
    Bukan tujuan penulis ini untuk mempamerkan setiap bill-bill perbelanjaan yang telah dibuat oleh Manohara. Itu hanya sekadar mempamerkan bahawa Manohara suka berbelanja beli 'chocolate' kit kat dan Cadbury, bukan jumlah perbelanjaan yang hendak diberitahu tapi cukup sekadar memaklumkan itulah makanan kesukaan Cik Puan Temenggong Kelantan.\

    Yang membuat tubuhnya semakin gebu dan berisi dan kelihatan 'GEMUK' mendadak, BUKANnya disuntik "humor", itulah ubat sebanar.

    Siapa yang tak gerammmmm melihat susuk tubuh Manohara ituuuuuuu. Itu jugalah barangkali yang membuat HOTMAN dan FARHAD ABBAS bermati-matian berusaha supaya TT dipenjara.

    ReplyDelete
  40. orang bodoh jer yang akan percaya dengan resit tu, mana bukti yang mengatakan makan coklat boleh gemuk? mana bukti Mano yang beli semua tu? hahaha... buktikan

    ReplyDelete
  41. marilah kita bersama memohon pada Allah SWT agar diberikan pentunjuk jalan yang terbaik untuk TT.

    ReplyDelete
  42. Dear Love Sense..

    ampun Tuanku.. sembah patik harap diampun..
    patik nak masuk mengadap Tuanku..

    Boleh kiranya patik membenarkan tulisan Tuanku? bukan "humor" tetapi "Hormon" Tuanku.. sebab kalau humor maknanya "kelakar/canda" Tuanku.

    Satu lagi Tuanku, tak eloklah Tuanku YMM berprasangka buruk kat peguam bela istri Tuanku, kerana topic kat blog kita ni selalu bilang mak mentua Tuanku yang selalu berkata fitnah dan prasangka buruk kepada Tuanku YMM..

    tapi apa kata rakyat kat luar sana bila mereka lihat kubu kita pulak yang prasangka buruk pada peguam bela istri Tuanku.. sangat bertentangan dengan syariat menurut hemat patik Tuanku..

    Sekali lagi ampun Tuanku.. sembah patek harap diampun..
    Segala titah perintah Tuanku patek junjung..

    ReplyDelete
  43. @ Sakura
    Ntah la experience org lain ye. Tp pd aku, aku ni kalu stress gemuk sbb bila ku stress aku release my tension pd makan. Dan makanan yg sering aku makan time tension adalah coklat...jgn berbulan2. Aku stress 2 minggu je dan berterusan makan coklat, badan boleh naik ber kilo-kilo. Mungkin mmg jenis badan aku yg cepat naik. Tak tau la dengan korang.

    Jd apa yg aku leh buat asumption about Manohara setakat ni adalah (kalu ikut pengalaman aku la)
    1. Manohara Stress, tak tau la pasal apa. Hanya dia yg tahu.
    2. Dlm stress ni dia mkn byk coklat, coklat tu la yg buat dia gemuk.

    ReplyDelete
  44. saya dari dulu tidak simpatik betul dengan Daisy. setelah memperbolehkan putrinya menikah dengan tt, lantas dia omel sana sini bilang mano disiksa.

    apabila itu anak saya, saya berani mati untuk datang ke malaysia detik cekal saya dilepas. tak peduli disana saya akan disandera.

    dan begitu anak saya datang ke indonesia, saya akan lebih mementingkan psikologis mental anak saya. 17 tahun dan (kalau benar) diseksa?

    saya bawa lari ke bali untuk menghindari wartawan, supaya berlibur, supaya lekas tenang, supaya mental remajanya kembali. baru setelah itu saya akan tuntut TT tanpa sempat memikirkan kontrak film atau nyanyi.

    sungguh sayang, daisy justru mau anaknya ngetop, daripada anaknya sehat secara mental dahulu.

    saya menunggu Love Sense untuk membeberkan bukti bukti lain disini.

    semoga kebenaran bisa terkuak.

    ReplyDelete
  45. pasti ini sakura palsu iyakan.
    kenapa ya ada orang dengan muda mengatakan orang bodoh.tiada manusia yang bodo di dunia ini cuma mereka kurang penetahuan shaja,orang yang mendakwa seseorang itu bodoh perkataan itu akan berbalik kepada diri dia sendiri.all the best untuk orang yang suka mengatakan orang bodoh.semoga kamu puas dengan apa yang kamu ungkap kan....

    ReplyDelete
  46. wakakakakka
    andrew comment kamu buat aku geli ati macam pengawal kerajaan kelantan kau becakap.bagus betul hormat betul kau ni wakakakakkak

    ReplyDelete
  47. Aku sokong Dumdum & Honey

    Semuga kebenaran cepat terbuka dan tiada lg org yg kondem2 org lain dengan perkataan yg diorg sendiri tak mau dikata sedemikian.

    Quoted MJ's song:
    'Heal the world, make it better place for u and for me...' (chewah, nyanyi pulak ;))

    ReplyDelete
  48. tapi si mano ni sejak kawen memang dah siap2 nmpak tembam..haha...
    @sakura..
    memang coklat xmenggemukkn dari segi teori..
    tp dalam tuh kan ader kalori..diambil dalam kuantiti yang banyak tanpa bersenam untuk membakar kalori tersebut...boley jadi lemak dong..haha

    ReplyDelete
  49. @honey - cuba cek kat blog sakura honey, sama la xda beza.. seperti yang marza - kalau tak silap - suruh kita check. saya baru jer gi check..

    ReplyDelete
  50. to blogowner,
    satu je nk tegur ye..
    takyah puji melambung2 lagi mano tu putri remaja yg cantik jelita montok bagai..it makes me wanna puke..

    aku hairan dgn TT
    betina yg telah menjatuhkan maruah dia
    yg telah menghina keluarganya
    yg telah menghina ayanhdanya yg sakit
    yg telah menghina rakyat kelantan dan malaysia secara amnya
    masih lagi nk diangkat sebagai isteri tercinta cantik jelita...ptuihhh

    come on TT,simpanlah sikit maruah sebagai lelaki yg masih ada tersisa dlm dirimu..jgn jadi lelaki dayus k...
    mano is not that special,she's just a plain stupid girl who is attached to her mother like a glue..
    TT,anda telah membuat kesalahan besar dgn menikahi mano in the first place..tolonglah back to your senses...tak usah dirayu lagi betina ni..move on with yr life already..

    sorry if i sound so brutal n harsh
    tapi @lovesense,sy sebagai rakyat malaysia berasa muak melihat postings anda ttg betapa cintanya TT pada mano,betapa montoknya mano,betapa mesranya mereka berdua..honestly,i dont think mano ever love TT at all..betina cam mano ni,dgn jantan mana pun dia boleh peluk cium..tak nampak ke aksi mano kat indonesia? dah berapa byk jantan dia dah peluk cium..its a normal thing to her..its not love..wake up already!!
    jangan menjatuhkan maruah rakyat malaysia!

    ReplyDelete
  51. tak ape la andrew
    asal jangan ambek name kite suda.die orang buat macam tu kan penecut pakai nick orang lain konon nak buruk2kan yang asli.tak paham langsung saya dengan die orang ni..andrew kau pasih sangat cakap melayu saya geli hari betul baca comment kau tadi tetawe sorang2kat sini hahahahha

    ReplyDelete
  52. @Honey - ya honey bener banget kata lo.. tapi ketahuan kok ntar mana asli mana palsu..

    aku ni kan dah lama tinggal kat perbatasan, so sume rancangan TV and Radio kitorang from Sing n Malay.. skang nipon kat Jkt aku ade koleksi lengkap Tan Sri P.Ramli..

    eh honey, apa kabar DJ Jean Dankers n Jamie Yoe, masi jadi penyiar di Perfect10 gak ya?

    @Inang.. elo inang, janganla bizi sangat, jom la sembang kat sini.

    Sori off topik cket jerr

    ReplyDelete
  53. endrew
    masi kayak nya aku ga suka dengarin radio bahasa english.aku suka radia melayu biar bahasa melayu ku tamba bagus.coba kamu dengar radio ini,(ria 89,70 fm) kalu mau dengar cerita hantu jam 12 malam,seru de lagu2 yang di putar kebanyakan lagu2indonesia...

    ReplyDelete
  54. Honey,
    yep aku pernah dengar radio tu.. berbahasa melayu.. tapi kat sini sume2 tu x dapat, siaran dorang xsampai kat sini..

    ASTAFIRULLOH..Honeeeyy.. meh kejap aku bisik kat kau.. psssssstttt!! janganla cakap lagu indonesia banyak diputar kat luar negara, buruk padahnya nanti bila da yang sensi..
    dah..dah jangan bagi tau sesape k..

    ReplyDelete
  55. Yup..hormon...kalau humor sama dnegan lawak.

    tt geram ke?hmmmm...
    kita juga tak tau apa benar mano yang makan semua chocolate itu? kalau hanya bil semua orang bisa punya bil yang sama.
    soal mano disuntik juga belumlah juga terbukti.
    jadi tak perlu kasih tunjuk bil tu.
    dear tt...itu namanya bukan bukti.baiklah tt cari mano lain saje.itu lebih bijaksana.daripada tetap terus mengharapkan cinta mano yang sudah pasti tidak akan tt dapatkan lagi.

    ReplyDelete
  56. andrew
    kenapa harus di sembunyikan emang kenyataan kalu lagu2indonesia itu di gemari di singapore kusus nya kaum melayu.karna bermutu lagu2nya.
    oya andrew anugerah pelanet muzik singapore di adahkan di jakarta di the plenary hall jakarta convention centre yang bertanding artis melayu singapore malaysia dan indonesia,nonton yok di tv aja kalo ga bisa datang nonton nya di global tv kalu di singapore di surya tv kalu di malaysia di astro tv kalu ga salah,jam 8 pm di indonesia di singapore dan malaysia jam 9 pm kamu bisa lihat betapa hebat artis2indonesa malaysia dan singapore.biasanya artis indons yang paling banyak dapat piala hehehe.. guys malaysia indonesia sama2 nonton ya,
    sorry ya semwanya out dari topic

    ReplyDelete
  57. hi seme…Inang lagi ni..Inang harap dah tak ada lagi copycat disini...Inang agree dengan Bang Junus, kawan2 pun fikirlah wisely,Inang kat sini makan coklat banyak2 pun tak jadi macam Manoharan, Inang pun tak faham lah...kenapa TT nak tunjuk resit2 tu Ok guys Inang nak makan coklat...

    ReplyDelete
  58. Junus - kalau ditunjukkan bukti yg mano makan semua coklat tu pun kau bukannya boleh buat apa... lepas tu kau nak suruh tunjukkan pulak pembalut coklat tu, pas tu kau nak gambar mano beli coklat .., pas tu ni ...eh! pendek kata tak boleh habislah cerita coklat tu ...memadailah, k?

    mcm yg lovesense kata tadi : Itu hanya sekadar mempamerkan bahawa Manohara suka berbelanja beli 'chocolate' kit kat dan Cadbury...' dan badannya naik mendadak.

    ReplyDelete
  59. oh junus
    jangan la kamu berkata pasti
    pikiran manusia ini berubah2 ya saat ini mano bilang uda ga cinta lagi ama tt, tapi kan siapa tau hatinya beruba dan di buka kan hatinya oleh yang maha kuasa.untuk melihat dan membedakan mana kaca mana permata,hidup ini tiada kepastian tidak siapa yang tau apa yang akan terjadi di kehidupan kita yang akan datang.
    selamat petang junus
    pasti kamu lagi sibuk iyakan,
    jangan lupa makan siang heheheh

    ReplyDelete
  60. di atas pasti inang manja palsu.i am sure

    ReplyDelete
  61. @aurora
    saya sudah bilang,terserah tt mau post tentang apa.hanya saja haruslah berimbang.tt bilang semua yang dibeli di bil itu mano yang makan.
    mana berita berimbangnya?
    saya juga bilang "mano disuntik pun belum tentu benar".so..c,mon.tidak seharusnya seorang pangeran berperilaku seperti ini.
    eloklah tt post tentang kegiatan tt lagi.
    foto foto tahun jebot seperti itu tidak membuktikan kalau berat badan mano naik disebabkan bil itu.bagus lagi tt post tentang bil yang diberi ke daisy untuk menjual anaknya.

    @honey
    he..he..baru siap ni makan gurame asam pedas manis.mau tak...datanglah ke pekanbaru ni.
    saya tidak bilang mano tidak akan berubah.eloklah tt yang berubah dulu.baru orang akan berubah.bentuk opini public kalau tt memang santun dan berbudi pekerti luhur,suka membantu sesama.saya pasti dukung tt untuk berbuat seperti itu.

    ReplyDelete
  62. Everyone knows just what TT is capable off, and once we cut through his bullshits, there's nothing of substance left!

    ReplyDelete
  63. junus kau tulis : 'terserah tt mau posting apa?' kan lovesense dah bilang dia bukan tt? Kamu terus-terusan bilang blog ni tt yg punya...siap merafak sembah lagi ...tok pehe-pehe lagi puok nih!

    berita berimbang? itulah dianya, mano bilang dia naik badan, disuntik transquilliser.. lovesense bilang mkn coklat...

    ReplyDelete
  64. Hairan cikit ngan Aurora, kalau bab komen Junus, Andrew atau sesiapa yg tak sefaham dengannya cepat sangat melenting. Rilek beb... perbezaan pandangan itu biasa.

    ReplyDelete
  65. @junus said
    "dear tt...itu namanya bukan bukti.baiklah tt cari mano lain saje.itu lebih bijaksana.daripada tetap terus mengharapkan cinta mano yang sudah pasti tidak akan tt dapatkan lagi."

    junus ini sebenarnya ialah ibu Daisy Faraj,ina.
    kerana..
    dia tahu sememangnya Mano tak chenta TT lagi...

    embak Junus,
    lu pakai susuk diamond kat chin tak sakit ke?

    haha.lu igt lu chantek ke?

    ReplyDelete
  66. @Inang Manja(asli) don't be sad,u're too sweet to be mean.
    @Aurora did you notice one thing identical in comments from the copycat inang manja,sakura and manusia baik hati? The word anjing.
    This is the same psychotic person, who doesn’t have any other better things to do in life and been living at this blog all day, this person also using few other nicks and been harping among us for attentions be it through provocations or friendly comments. One thing for sure this person's english is just mediocre but good in both malay and idonesian. But very good in malay bhs pasar. Most of the times there is similarity in language style even spelling of certain words. This person is not in other Indonesian blogs probably due to his low level of fluency in Indonesian bhs gaul. Can you tell?

    ReplyDelete
  67. inang manja spell "semua" as 'seme'.
    dan memanggil "kawan2".
    this one hella copycat knows very well how to 'copycat'.
    must been busy studying their style of commenting.
    kudos~

    ya, been meaning to say "anjing" as the common word.
    good thing some one else also notice that.

    ReplyDelete
  68. merza
    saya rasa saya tau siapa orang nya.dari comment2 yang dia tulis tu,
    tapi tak enak juga untuk menudu sembarang.karna tak ada bukti,
    marza perkataan anjing itu sangat kasar sekali sayang..
    selamat petang marza

    ReplyDelete
  69. @evan
    tak ape apelah...sudah sifatnya demikian.tak bisa disalahkan.saya juga tidak membenarkan kalau mano naik badan karena disuntik.sebab belum terbukti di mahkamah.

    @marza
    saya cuma kasih saran.bukan amaran.soal daisy bacalah comment aku sejak awal blog ni di create.aku tak pernah sokong daisy.dah muak dengan berita daisy.
    soal mano cinta tt tau tak...semua orang dah tau pasal tu.semua statement mano mengatakan itu..Bukan Statement Aku.
    sampai detik inipun belum ada statement mano yang akan balik ke tt lagi.that,s the FACT!!

    janganlah baru muncul udah macam dah tau semua isi blog ini.buat ide atau saran yang membangunlah.itu lebih wise..

    ReplyDelete
  70. i am sure heng di atas juga palsu.aku bisa detect die orang ni

    ReplyDelete
  71. Hi All,
    salam perkenalan..
    boleh turut serta dlm discussion tak?
    heee saja je nk drop by beberapa idea yang tak berapa nk bernas ni...maklumla...lagi 45minit nk balik kerja..

    bagi saya permasalahan TT and Mano is definitely Family matters only...nothing else.
    harus di selesaikan dengan cara kekeluargaan dn di mahkamah yang bersesuaian (syariah)...itu je...
    jgn la di libatkan masalah lain... tapi saya amat terkilan dn sedih dngan bebrapa comment mengenai perkara yang tak berkaitan....

    at first Mano musti paham dan redha untuk menjadi seorang isteri kerabat perlulah menjaga diri dn penampilan ... ikhlaskan diri krana Allah...insyaAllah akan bahagia n buat TT pun sama ikhlaskan diri menjadi suami tuk bimbing isteri ke jalan yang diredhai...

    saya berdoa agar permasalahan ini segra diselesaikan

    pokok pangkal adalah individu itu sendiri....

    p/s:-lupa nk introduce... im half malay and half indo
    (my mom org kedah and my dad from kepualauan riau) so i tak backup sesapa...dont get me wrong ok...

    ReplyDelete
  72. Evan - pasalnya mereka terbuka dan boleh terima, (thanks junus, andrew & fes) and somehow i feel that i have bond a special relationship with them! aku tak melenting dan they all pun tahu coz dah lama kot... u have any problem with that??

    ReplyDelete
  73. Junus ooo Junus,
    sememangnya kau tau kalau mano mmg tidak chenta TT?sememangnya kau yakin mano kata ikhlas dia tidak chenta TT lagi?bukan paksaan drpd ibunya?
    hehe.
    lantak mano la nak chenta sapa pon ye tak?
    dan lantak juga la kalau TT nak chenta mano separuh mati sekali pon.ye tak?
    tp aku rasa,ramai tak setuju jika TT kutip mano semula after what she has done.unless,dia mintak maaf.itu pon,belom tentu dpt melembutkan hati seorang lelaki.
    hehe.
    Apa sekalipun,biarkan mereka yg punya badan buat keputusan mahu chenta atau tidak.Sapa kita,sapa kau dan sapa aku nak kata mereka tak saling mencintai?(LOL jiwang bodoh.)


    Junus said
    "janganlah baru muncul udah macam dah tau semua isi blog ini.buat ide atau saran yang membangunlah.itu lebih wise.."

    so,kau maksudkan,aku jangan menyampuk di blog ni sebab aku tatau papa?LOL.
    Junus,kalau ko tak tau papa tentang aku,boleh tak kau jgn kata "baru muncul udah tau semua isi blog"?tak perlu aku komen setiap jam pada setiap post hanya untuk di-recognize oleh semua org yg biasa di sini.



    @Honey
    aku tak melemparkan perkataan "anjing" kepada sesiapa.hmm, kau ni suka salah fhm ayat aku tau.
    kenapa eh?
    mungkin ko tak fhm apa aku cakap.

    ReplyDelete
  74. @ Aurora
    I don't have any problem, just hairan. Tak boleh gak ke? ;)

    ReplyDelete
  75. @honey you’ve been copied. This psychotic person is in a hot soup now… people know who he really is already. Let’s just play along with him with EXTRA CAUTIOUS…

    ReplyDelete
  76. @ Heng

    If u know this person, why don't u open his mask? And we'll see his response into this. I don't like to see any coward join our discussion.

    ReplyDelete
  77. sebenar nya semwa permasaalahan ini permula dari si aurora dari awal lagi penecut aurora pakai nick orang lain, memang bertentangan sekali dengan sipat watak sebenar dia..

    ReplyDelete
  78. honey,

    Salam kenal juga honey.

    ReplyDelete
  79. Evan - ok, moving on ... next!

    ReplyDelete
  80. Honey darling - 'bermula dari si aurora?' Kompius!

    ReplyDelete
  81. Heng - about that copycat thing, we have realised it much earlier...hmmm...he's testing us! kesian inang ngan manja...

    ReplyDelete
  82. Heng,i mean inang and sakura, typo error ..

    ReplyDelete
  83. Hi Everyone!
    It's good to be back, but slightly disappointed lah. Blog ini dah kena attack by clones2. Seram jugak ya? Macham movie Will Smith > I, Robot!! Anyway hopefully I tak kena clone nanti.. just incase my code id > http://www.blogger.com/profile/10593550704336364381

    I kesian dengan Inang Manja original, she's one of the best here, very sweet, diplomatic, and very liberal in what she write. Don't worry Inang dear, we can tell the real you anytime. I was in Dubai for short period of time last week and went straight to Bahrain. Take care ya!! Thank you.

    ReplyDelete
  84. wahai kawan kawan......perasan tak.....daisy telah menuduh bekas suaminya orang jahat,TT pun jahat,lanti shaliha dituduhnya bukan perempuan baik,sultan kelantan pun jahat sampai nak kena dakwa.yang baik siapa? tu hah serikandi negara indonesia si manohara dewi kayangan yang turun dari langit tu.oh,tak lupa......daisy pun baik jugak sebab telah menyelamatkan manohara dari kejahatan georgemanz semasa mano masih kecil

    begitulah SANDIWARA daisy.nasib baik aku berpikir pakai otak bukan pakai lutut.

    daisy yang telah TERBUKTI jahat pun masih berani nak menipu.bak kata shoberi....tuhan pun daisy nak tipu.nak menipu orang indon bolehlah daisy.....

    perasan tak cara daisy membalikkan fakta.semuanya boleh dijangka.caranya begini ya mbak mbak semua

    kalau kita kata ini huruf 'M" daisy akan kata no ,ini huruf "W"

    begitulah,oleh kerana OC kagilis dah masak dengan tipu helah dunia ini,dia pun taknak tanggung DOSA dengan bersekongkol dgn daisy ni.ratna S yang sudah berpengalaman mendukung TKI pun dari awal sudah mencium PEMBOHONGAN trio 3 bebek ini.Hotman paris sekarang dimana? dah lama tak nampak batang hidung,rindu nak tengok lawak lawak dia. :P

    ReplyDelete
  85. Aku rasa pernah baca apa yg manohuruhara postingkan, tp kat mana ye?

    ReplyDelete
  86. @marza
    whatever....jaka sembung bawa golok juga.

    @aurora
    so do i wish...

    @ram
    same on you

    ReplyDelete
  87. Sakura yang asli ini...ni. komentar dari sakura yang diatas adalah sakuranya si trio bebek ha ha ha....
    Sakura yang asli adalah orang Indonesia yang tinggal di Jepang, bekerja bukan pengangguran, penghasilan besar tak perlu disuap tt untuk beri komentar.
    Sakura yang asli selalu mendukung penyelesaian masalah Mano dan TT dengan baik dan mendoakan TT dan Mano agar bersatu kembali.
    Makanya jadi ketawa sendiri membaca komentar2 dari sakura yang diatas. Ha..ha...ha ternyata di blog ini ada tukang fitnahnya. Jangan jangan dibayar ama trio bebek yang tong kosong nyaring bunyinya.

    ReplyDelete
  88. terkejut saya bila lihat ada orang yang copycat nama saya.

    aurora bukan saya yang post kan comment tadi jam 5 10 pm itu orang yang copycat nama saya.

    heng yang post kan comment 4 28 pm tadi itu bukan saya itu copy cat nama saya.

    yang copy nama saya tidak apa la asal dia bahagia selamat ya anda yang tela copy nama saya anda success mengelabui orang2 dengan mengunakan nama saya.honey itu nama asli saya bukan nama nick.tapi kalu kamu suka tidak apa la semoga allah memberkati kerja pengecut mu yang suka pakai nama orang lain demi kesenangan hati mu yang busuk..

    marza
    saya tau maksut comment kamu tu
    saya tidak kata kalu kamu pangil orang anjing.
    saya cuma kata perkataan anjing itu kasar sekali..

    guys
    kalu ada comment dari nama honey yang melampau yang menyalakan tengku fakhry atau menghina kawan2 semwa itu bukan dari saya itu orang yang copy nama saya.harap kalian semwa paham dan bisa membedakan nya,honey love you all guys

    take care

    ReplyDelete
  89. Evan said:

    If u know this person, why don't u open his mask? And we'll see his response into this. I don't like to see any coward join our discussion.

    Evan boleh!!!

    Aurora said:

    about that copycat thing, we have realised it much earlier...hmmm...he's testing us!

    Aurora boleh!!!

    Ram ni aku punyerr
    http://www.blogger.com/profile/01898110640559253578

    @honey - thanks for your info.. kita tengok sama nanti kat TV..

    ReplyDelete
  90. @honey - jangan bimbang honey ori, i know your blog. here it comes:

    http://www.blogger.com/profile/04530546092397741915

    ini honey yang mengata dinda aurora aku:
    http://www.blogger.com/profile/01615641206327126165

    so korang sume xyah lah nak kompius k.. buat cara Marza nak ditek orang..

    ReplyDelete
  91. Don't worry Honey, orang2 lama kat sini semua dah kenal you. We know that you are very friendly and selalu senda gurau dengan Andrew. If each time the clones post as you, we will double check your id code.

    Thanks Andrew, Is there any way that anybody or IT genius expert who could reveal or hack these clones with virus?

    ReplyDelete
  92. Kepada yang cakap Mano itu cantik macam bidadari... tolong describe ya...

    Sesungguhnya aku buta dengan kecantikan Mano..

    Aku tak nakpak langsung kecantikan Mano..?

    plz....
    plz...

    ReplyDelete
  93. Kpd yang suka copy nickname orang tu...

    his2.. apa korang buat tu.. kamu dah tunjukkan korang dah mati akal..

    taknik yang terakhir korang guna COPY nickname orang...

    keji..
    keji...

    ReplyDelete
  94. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  95. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  96. BERITA 'LUCU'

    Esok 17 juli 2009
    Keraton Kasunanan Surakarta (solo) akan memberi gelar "KANJENG MAS AYU TUMENGGUNG" kepada Manohara dan Dasiy Fajarina.

    Anugerah tersebut kepada Dasiy Fajarina diatas kejayaan beliau menipu SOONI yang sekarang ini telahpun dilapur ke Polisi.

    Apa pula tujuan Keraton tersebut memberi anugerah kepada Manohara belum dimuktamat lagi.

    Ikutilah siaran secara langsong esok dari Keraton Solo.

    ReplyDelete
  97. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  98. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  99. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  100. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  101. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  102. kejap lagi terpacul mata aku, banyak sangat yang kamu post ni..

    ReplyDelete
  103. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  104. malaysing

    Tak usah nak bersyarah diblog ini.
    Boleh komen apa saja tapi tidak untuk berkuliah panjang. Tq.

    ReplyDelete
  105. Sorang lagi kuar.. Malaysing.. salah masuk blog ker?..

    kalau nak hujat politik.. masuk blog/forum politik la..

    ReplyDelete
  106. @ Blog Admin
    Kalu nak delet posting2 yg merapu ni. Jgn hanya dgn Malaysing, kat sebelum2 ni ada Malon, Naga, etc2 lagi yg merapu. Mohon di delete jg drpd menjolok mata :D. Hanya cadangan.

    ReplyDelete
  107. comment dia yang bawah skali jer..

    suma tu di copy paste dari forum politik..

    sungguh bijak utk mendorong beliau nampak bijak...

    kua2

    ReplyDelete
  108. Dear Love Sense..

    Ampun Tuanku.. sembah patik harap diampun..
    patik nak masuk mengadap Tuanku..

    jam 7.28pm masih comment di blog? apa Tuanku tidak pernah sembayang maghrib Tuanku?

    Sekali lagi ampun Tuanku.. sembah patek harap diampun..Segala titah perintah Tuanku patek junjung..

    ReplyDelete
  109. mano kini sudah ada pria baru yang baik dari kerajaan solo, malam jumaat ini tt self service aja ya...wakakakaka

    ReplyDelete
  110. Malang n kesian buat pria kerajaan solo. sama2 lah kita berdoa utk pria tersebut supaya di lindungi

    ReplyDelete
  111. @ Andrew
    Dia pompuan kot, tgh bercuti :D..

    ReplyDelete
  112. Hi Andrew,

    I think you have a clone > July 16, 2009 7:45 PM http://www.blogger.com/profile/03910835950921741489

    Take care

    ReplyDelete
  113. Buat apa malaysia diajari bertinju nanti kalau sudah pintar dan juara menjadi sombong, spt kasus pertamina, kantor berita, badminton, dll. Jadilah anak durhaka.

    La Pane Batal ke Malaysia

    JAKARTA--Mantan petinju nasional, La Paene Masara (35) membatalkan niatnya hijrah dan menjadi pelatih tinju amatir di Malaysia menyusul segera diangkat menjadi Pegawai Negeri Sipil (PNS).

    "Saya akan kembali sebagai pelatih dan ingin menciptakan petinju-petinju baru," ujarnya ditemui ketika nonton bareng film King di Plaza Senayan, Rabu malam.

    Dia akan segera diangkat menjadi pegawai di institusinya yang sejak 2003 menjadi tempatnya mengabdi, Dinas Ketentraman dan Ketertiban Pemerintah Provinsi DKI Jakarta.

    Ia mengatakan, pihaknya kini tengah menunggu informasi nomor register yang masih dalam proses oleh bagian kepegawaian untuk diangkat menjadi PNS. Dan menjadi pegawai negeri adalah salah satu pilihan yang diincarnya karena takut dengan masa depan kedua anaknya yang masih kecil.

    "Keluarga dan teman-temannya juga banyak yang menginginkan agar saya tidak pindah ke Malaysia. Padahal minggu depan, temAn-teman dari Kelantan Malaysia yang mengajak saya pindah. Tapi saya putuskan tidak," tambahnya. Lapaene adalah merupakan satu-satunya petinju nasional yang masuk delapan besar Olimpiade Atlanta tahun 1996.

    Ia berhasil menyumbang emas di SEA Games 1997 di Jakarta dan SEA Games 1999 di Brunei. Di Malaysia, ia mengaku memiliki banyak teman karena ia adalah petinju kelas layang (48 kg) Indonesia yang mampu empat kali mengalahkan jagoan tinju negeri jiran itu, Sapo Biki.

    Rumah untuk atlet memang telah digalang Kementerian Pemuda dan Olahraga sejak tiga tahun lalu. Namun hingga kini Lapaene memang belum mendapat jatah. Sebab di kementerian pemuda dan olahraga dia sudah mendapat rumah. Karena merasa tidak mendapat jatah jadi PNS inilah dia berniat hengkang sebelum akhirnya instrasinya tempat bekerja menawari sebagai pegawai.ant/pur

    ReplyDelete
  114. Malingsial & malaysia oon (malon).

    Di Malaysia, WNI diperlakukan seperti Kriminal

    Nama saya Budiman Bachtiar Harsa, 37 tahun, WNI asal Banten, karyawan di BUMN berkantor di Jakarta.Kasus pemukulan wasit Donald Peter di Malaysia, BUKAN kejadian pertama. Behubung sdr Donald adalah seorang “Tamu Negara” hingga kasusnya terexpose besar-besaran. Padahal kasus serupa sering menimpa WNI di Malaysia. BUKAN HANYA TKI Atau Pendatang Haram, tapi juga WISATAWAN.

    Tahun 2006, bulan Juni, saya dan keluarga (istri, 2 anak, adik ipar), pertama kalinya kami “melancong” ke Kuala Lumpur Malaysia. (Kami sudah pernah berwisata ke negara2 lain, sudah biasa dengan berbagai aturan imigrasi).
    Hari pertama dan kedua tour bersama Travel agent ke Genting Highland, berjalan lancar, kaluarga bahagia anak-anak gembira.

    Saat berjalan santai, tiba2 sebuah mobil Proton berhenti, 2 pria turun mendekati saya dan istri. Mereka tiba-tiba meminta identitas saya dan istri, saya balas bertanya apa mau mereka. Mereka bilang “Polis”, memperlihatkan kartu sekilas, lalu saya jelaskan saya Turis, menginap di Nikko hotel.

    Perliaku mereka mulai tak sopan dan Istri saya mulai ketakutan. Saya buka dompet, keluarkan KTP. Sambil melotot, dia tanya : “kerja ape kau disini?” saya melongo… kan turis, wisata. Ya jalan-jalan aja lah, gitu saya jawab. Pak polis membentak dan mendekatkan mukanya ke wajah saya: KAU KERJA APE? Punya Licence buat kerja?

    Saat itu sebuah mobil polisi lainnya datang, pake logo polisi, seorang polisi berseragam mendekat. Di dadanya tertulis nama: Rasheed.
    Saya merapat ke pagar taman sambil memegang istri yang mulai menangis. Melawan 3 polis, tak mungkin. Mereka berbicara beritga, mirip berunding. Wah, apa polis malaysia juga sama aja, perlu mau nyari kesalahan orang ujung2nya merampok?

    Petugas berseragam lalu mendekati saya, meminta kami untuk tetap tenang. Saya bertanya, apa 2 orang preman melayu itu polisi, lalu polisi berseragam itu mengiyakan. Rupanya karena saya mempertanyakan
    dirinya, sang preman marah dan mendekati saya, mencengkram leher jaket saya, dan siap memukul, namun dicegah polisi berseragam.

    Polisi berseragam mengajak saya kembali ke Hotel untuk membuktikan identitas diri. saya langsung setuju, namun keberatan bila harus menumpang mobil polisi. Saya minta untuk tetap berjalan kaki menuju Nikko Hotel, dan mereka boleh mengiringi tapi tak boleh menyentuh kami.
    Akhirnya kami bersepakat, namun polisi preman yang sempat hampir memukul saya sempat berkata: if those indon run, just shoot them… katanya sambil menunjuk istri saya. Saya cuma bisa istigfar saat itu, ini rupanya nasib orang Indonesia di negeri tetangga yang sering kita banggakan sebagai “sesama melayu”. Diantar polisi berseragam saya tiba di Nikko Hotel.

    Saya minta resepsionis mencocokan identitas kami, dan saya menelpon adik ipar untuk membawakan kunci. Pihak Nikko melarang adik saya, dan mengatakan kepada sang Polis, bahwa saya adalah tamu hotel mereka, WNI yang menyewa suites family, datang ke Malaysia dengan Business class pada Flight Malayasia Airlines. Pak Polis preman mendadak ramah, mencoba menjelaskan bahwa di Malaysia mereka harus selalu waspada. Saya tak mau bicara apapun dan mengatakan bahwa saya sangat tersinggung, dan akan mengadukan kasus ini, dan “membatalkan rencana bisnis dengan sejumlah rekan di malaysia” (padahal saya tak punya rekan bisnis di negeri sial ini).

    Jadi, kalau hendak berlibur di Malaysia, sebaliknya pikir masak2. Jangankan turis, Rombongan atlet saja bisa dihajar polisi Malaysia. Bayangkan bila perlakuan seperti ini dilakukan di hadapan anak kita. Tentu anak akan trauma, sekali gus sedih.

    Kiriman:
    Alex Ong
    Migrant CARE
    Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat
    (Member of Migrant Forum in Asia and International NGO
    Platform on Migrant Workers’ Convention)

    ReplyDelete
  115. Negara maling pelanggar HAM No.1

    Malaysia Masuk Daftar Hitam Perdagangan Manusia

    Kuala Lumpur - Pemerintah Amerika Serikat (AS) memasukkan kembali Malaysia dalam daftar hitam perdagangan manusia. Malaysia pun menuding AS telah tidak adil atas keputusan itu.

    Dalam laporan tahunan Perdagangan Manusia (Trafficking in Persons Report) yang dirilis AS, disebutkan bahwa Malaysia gagal memenuhi standar minimum untuk memberantas perdagangan dan “tidak membuat upaya signifikan untuk melakukannya”.
    Tahun 2008 lalu, AS menempatkan Malaysia dalam “daftar pengawasan” setelah sebelumnya pada tahun 2007, Malaysia dimasukkan dalam daftar hitam (blacklist) perdagangan manusia. Namun tahun 2009 ini, Malaysia justru kembali masuk daftar hitam.

    “Tidak adil menempatkan kami kembali pada daftar karena kami berbuat sebaik mungkin,” kata Wakil Menteri Dalam Negeri Malaysia Abu Seman Yusop kepada wartawan di Kuala Lumpur seperti dilansir kantor berita AFP , Kamis (18/6/2009).

    “Kita akan mempertimbangkan tindakan kita berikutnya dalam menentang masuknya kembali negara kita dalam daftar hitam itu,” tegasnya.
    Dikatakan Abu Seman, pemerintah Malaysia tidak mengampuni perdagangan manusia. Malaysia juga telah mengambil tindakan tegas untuk mengatasi masalah itu. Termasuk memberlakukan UU antiperdagangan manusia pada tahun 2007 dan membentuk suatu gugus tugas khusus.

    Malaysia masuk dalam daftar tersebut bersama 16 negara lainnya, seperti Arab Saudi dan Kuwait. Juga bersama enam negara Afrika yang baru masuk daftar tersebut: Chad, Eritrea, Nigeria, Mauritania, Swaziland, dan Zimbabwe.
    Trafficking in Persons Report 2009 merupakan laporan tahunan AS yang menganalisis upaya 173 negara dalam menindak perdagangan manusia dengan tujuan kerja paksa, prostitusi, militer dan alasan lain.

    ReplyDelete
  116. @ Malon
    Jaka sembong naik ojeck, ngak nyambong jack! :D

    ReplyDelete
  117. Kerajaan diktator dan dzalim dg dalih ISA, kami telah melewatinya di zaman soeharto dg UU subversif. Malaysia jauh tertinggal di belakang indonesia dalam masalah ini, maju secara ekonomi tetapi primitif dari segi kemerdekaan berpendapat.

    Menteri Malaysia Mundur karena ISA

    Kuala Lumpur - Seorang menteri Malaysia mengundurkan diri karena menentang penangkapan beberapa orang dengan dalih UU Keamanan Dalam Negeri atau Internal Security Act (ISA).

    Zaid Ibrahim, menteri yang bertanggung jawab untuk urusan hukum itu mundur setelah serangkaian penangkapan yang dilakukan berdasarkan UU keamanan kontroversial itu.
    “Ya, dia telah mengundurkan diri. Zaid Ibrahim mengirimkan surat pengunduran dirinya ke kantor perdana menteri pada pukul 2 siang hari ini,” kata asisten Zaid seperti dikutip kantor berita AFP, Senin (15/9/2008).

    “Dia mundur karena masalah ISA,” imbuh asisten tersebut. Belum jelas apakah Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi telah menerima pengunduran diri Zaid.

    Dengan dalih ISA, pemerintah Malaysia baru-baru ini telah menangkap seorang politikus oposisi, seorang blogger dan seorang reporter. ISA memungkinkan seseorang ditahan selama waktu yang tidak ditentukan tanpa persidangan.

    Zaid sebelumnya telah memprotes penangkapan tersebut. “ISA terbuka untuk disalahgunakan. Jika kita tidak bisa mengimplementasikannya secara adil, kita sebaiknya membatasi penggunaannya pada para teroris saja,” kata Zaid.

    “Jika kita harus menggunakan ISA untuk menahan orang-orang, itu menunjukkan kita tidak punya kepercayaan pada badan penegakan hukum,” tegas Zaid sebelumnya. Zaid menambahkan, dirinya siap mundur atas sikapnya itu jika diminta.

    “Saya bergabung dengan pemerintah karena saya yakin akan ada transformasi. Pemerintah harus berubah tapi reformasi tidak bisa terjadi jika pemerintah meneruskan pemikiran lama dan filosofi lama,” cetusnya.
    (ita/iy)

    ReplyDelete
  118. Mana pernah maling mengaku sebagai maling, pasti dg seribu satu alasan memberikan alasan bahwa dia bukan maling.

    Bahasa Indonesia Diklaim Malaysia

    DIPONEGORO, (GM).- Negara jiran Malaysia mengancam akan mengklaim bahasa nasional Indonesia sebagai bahasa Melayu (bahasa Malaysia). “Pemerintah Malaysia akan mengklaim bahasa Indonesia sebagai bahasa Melayu. Karena bahasa Melayu adalah bahasa Malaysia,” ujar Wakil Duta Besar Malaysia untuk Indonesia, Datuk Abdul Azis Harun kepada wartawan di sela-sela helaran “Kemilau Nusantara 2007″ di Gedung Sate Bandung, Minggu (25/11).

    Ancaman tersebut, katanya, akan dilaksanakan apabila masyarakat dan pemerintah Indonesia masih mempermasalahkan klaim Malaysia terhadap kesenian reog Ponorogo dan lagu “Rasa Sayange”.

    Menurutnya, lagu “Rasa Sayange” dibuat pada 1907 dan reog Ponorogo jauh lebih tua karena muncul saat bangsa Indonesia belum lahir. Yang ada pada waktu itu, baik Indonesia maupun Malaysia satu rumpun dan disebut Nusantara.

    “Masyarakat dan pemerintah Malaysia menganggap Indonesia dengan Malaysia adalah bagian dari Nusantara. Munculnya permasalahan ini, karena bangsa Indonesia mempersempit arti Nusantara tersebut,” tambahnya.

    Sedangkan negara-negara yang masuk ke dalam Nusantara itu, ujarnya, selain Indonesia dan Malaysia, ada Singapura, Brunei Darussalam, dan Thailand bagian selatan. Jadi apabila ada kesenian lagu tradisional Indonesia yang berkembang di Malaysia, hal itu merupakan sesuatu yang wajar, karena kesenian itu dibawa oleh suku-suku di Indonesia ke Malaysia sejak ratusan tahun lalu.

    “Suku-suku di Indonesia datang bersama seni dan budaya tradisional dan dikembangkan di Malaysia. Kami tidak mungkin memisahkan mereka dengan seni budayanya,” ujarnya.
    Abdul Azis pun menyebutkan, pemerintah Indonesia dan Malaysia telah membicarakan masalah yang saat ini ramai diperbincangkan, seperti seni reog Ponorogo dan lagu “Rasa Sayange”. Dalam pembicaraan tersebut, katanya, pemerintah Malaysia lebih mengedepankan persatuan Nusantara. “Namun secara detailnya, saya tidak tahu hasil dari pembicaraan antara Menteri Kebudayaan dan Pariwisata RI dan Menteri Kebudayaan Malaysia,” paparnya.

    Dia pun menyebutkan, kasus kesenian tradisional reog Ponorogo dan lagu “Rasa Sayange” ini menjadi ramai lebih karena pers Indonesia. Sedangkan pers Malaysia sendiri, tambahnya, tidak terlalu membesar-besarkan masalah tersebut. “Pasalnya, kedua kesenian tersebut sudah ada di Malaysia sejak ratusan tahun lalu, yang dibawa orang Indonesia dan kemudian menetap di Malaysia,” paparnya. (B.81)**

    ReplyDelete
  119. @ Malon
    Dah la tu Malon, jom sembang baik2 la k. Kami mahukan ketenangan dlm blog ni. Issue yg ko bawa tu takde kena mengena dengan kes Manohara & The Gang.

    ReplyDelete
  120. Siapa yg mau datang ke negaramu, jika sampai disana dianggap sebagai maling, Jika kau maling, jangan anggap semua org juga maling!

    Malaysia Mulai Ditinggalkan Wisatawan Indonesia

    Jakarta - Selain daerah tujuan wisata domestik, seperti Bali, negara-negara Asia kini menjadi tujuan favorit wisatawan Indonesia yang ingin menghabiskan liburan akhir tahunnya. Tapi Malaysia masuk pengecualian.”Khusus untuk tujuan Malaysia, orang sudah segan. Sampai-sampai agen-agen di sana pada mengeluh,” ungkap Manager Operasi Bayu Buana Travel Services Joyce Sitanala saat dihubungi detikcom, Senin (17/12/2007).

    Tidak hanya Bayu Buana, data Dwidaya Tour & Travel juga menunjukkan penurunan yang signifikan untuk tujuan wisata Malaysia.
    “Turunnya 30-40 persen,” ungkap Tour Manager Dwidaya Tour & Travel Mariani Tjan saat dihubungi terpisah.

    Anjloknya tujuan wisata ke Malaysia diduga terkait gonjang-ganjing di negeri jiran itu dan beberapa kasus yang membuat orang Indonesia menjadi sedikit antipati. Misalnya, kasus pemukulan wasit karateka Indonesia, kasus-kasus TKI hingga klaim lagu-lagu dan budaya Indonesia oleh Malaysia.

    “Padahal 2-3 tahun terakhir, Malaysia menjadi saingan berat Singapura. Karena Malaysia bisa lebih murah, daya tarik hiburannya juga sudah lebih baik. Tapi beberapa kasus membuat orang Indonesia tidak berminat lagi ke sana,” tutur Joyce.

    Senada dengan Joyce, Mariani juga menduga anjloknya peminat wisata Malaysia ada kaitannya dengan kasus-kasus yang membelit kedua negara.

    “Tujuan ke Malaysia benar-benar turun, mungkin karena banyaknya rumors seperti demo-demo anti Malaysia atau mungkin juga orang sudah banyak yang ke sana. Di kita (Dwidaya) turunnya 30-40 persen,” ujar dia.
    Sikap anti Malaysia mulai muncul setelah kasus-kasus TKI dan pemukulan wasit karateka muncul ke permukaan. Tidak hanya itu, kampanye “Malaysia, Truly Asia” yang didengung-dengungkan negeri itu juga ingin membuat panas suasana. Sebab salah satu lagu yang dinyanyikan dalam promo wisata itu adalah lagu Rasa Sayange. Di Indonesia lagu ini dikenal berasal dari Maluku.
    ( umi / nrl )

    ReplyDelete
  121. Kalau dinikahi pria dari kerajaan solo Mano dan ibunya nggak bakalan dapet harta banyak. Keraton Solo tak sekaya Kerajaan Kelantan. Malaysing, Mano mau dijadikan permaisuri apa selir ? Saudaraku juga banyak yang tinggal di Solo, Kerajaan Solo tak ada apa apanya, paling paling hanya dapet gelar aja. Apasih artinya gelar kalau kelakuanya tidak diperbaiki, nanti malah menjadi senjata makan tuan. Lain dengan Kerajaan Brunai, Malaysia, Arab mereka kaya kaya.
    Yang kamu maksud pria baik dari kerajaan solo itu siapa sih, kyai slamet ?

    ReplyDelete
  122. kekayaan tdk menjamin kebahagiaan, buktinya tt yg kaya dari harta bapaknya tdk mampu membahagiakan mano, malah menyiksanya.

    ReplyDelete
  123. blog administrator ini gila tulen, kemarin, publik blog ini disuruhnya YAKINLAH, hari ini malah PERCAYALAH, kayak penjual kecap murahan wae. Kelihatan kalilah kalau pemilik blog ini adalah geng2 kura2 botak kelantan.
    Fuck'hry kura2 botak kelantan itu banyak dusta & nista nya drpd taqwa thd agama nya.
    Buktinya, payudara manohara disilet2nya pula habis2an sama kura2 botak kelantan.
    Anehnya botak tdk mengaku,,,,,,ntah setan apa yg merasuk ke botak nya itu ??????????

    ReplyDelete
  124. Betul kali apa yg bang malon bilang.
    Apa hikmah harta dr hasil upeti judi genting bagi mano ? kalau ujung2nya payudara disilet2 ?
    Kalau aku yg jadi manohara, lebih syur rasanya dielus dgn botak nya fuck'hry, wakakakakkakakak.

    ReplyDelete
  125. Attn. fuck'hry & geng2nya !

    Jgn kau berpura2 menggunakan nick name samaran di blog ini lagi. Tau kali lah aku bahwa kau ikut memperkeruh suasana di blog, kura2 botak !
    Tunjukkan moncong kau, jgn kau bersembunyi dibalik cangkang berbentuk kura2 lagi baahhhhh.

    ReplyDelete
  126. kura2 botak dirasuk setan Thailand yg gak kuat tidak bisa lepasi ruang udara Indonesia, apa lagi ke rumah mano.... wakakakaka

    ReplyDelete
  127. Attn, MRstreet, waja, marza, xandria, kura2 botak kelantan berikut geng2 nya yg bersenjakan jarum suntik.

    Betul kalilah apa yg dibilang bang malon itu.
    Kura2 botak kelantan semata mengandalkan harta bapaknya. Botak kelantan mendapat uang jajan dari emaknya. Botak kelantan tak punya nafkah sendiri (belum mandiri krn botak kelantan masih netek sama emaknya). Botak kelantan tdk memiliki bisnis/company, tapi darimana pula dia memperoleh duit milyaran utk membeli keperluan manohara ? Ujung2nya minta duit sama bapaknya yg sultan (ketua/pemuka agama itu).
    Sdgkan bapaknya yg sultan atau raja itupun darimana mendapat duit buat makan sehari2 ?
    Apa bapaknya yg raja itu memiliki kerajaan bisnis yg setara dgn aburizal bakrie, jusuf kalla ? Atau pula bapaknya punya bisnis kelas menengah yg selevel dgn penjual mie siantar atau pedagang di glodok jakarta itu ?
    Pertanyaan nya : "darimana uang pemberian kepada manohara itu mereka dapatkan ?".

    Apa dari upeti judi genting ? Hal ini masih perlu diklafikasi oleh pihak International corruption watch.
    Andaikata, uang itu didapatkan secara halal pun tetapi penggunaannya hanya utk berfoya2 demi kepuasan silet menyilet payudara manohara, apakah ini tdk memalukan.

    Tak janggal bila fuck'hry kura2 botak kelantan buru2 minta dikembalikan duit yg sudah dimuntahkannya itu, wong mrk takut diperiksa oleh sang raja diraja malaysia atau enggan diperiksa oleh KPK nya negeri malay.
    INI SUATU TANDA TANYA BESAR !!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  128. dimana kau sembunyi sa'kura2' nicknya pun kura2 juga iya....

    ReplyDelete
  129. Eva,

    Sudah,,,,,,pigi tidur kau sana, jgn sampe nongol lagi nama kau di blog ini, Ngacoo saja kau, kayak mau cari muka sama manusia bar-bar malay aja kau ini.
    Minta kenalan sama honey pula kau bahhh, kenalan boleh2 saja utk nambah pergaulan, tapi hati2 jgn terpedaya lagi kayak manohara yg bernasib malang itu.
    Apalagi bila sampai pacaran pulak kau sama honey bahhhhhh yg jelilah kau memandang honey, pilih bibit bebet & bobotnya. Bangsa & warga negara manapun boleh2 saja asalkan bukan bangsa & warga negara malingsia yg sering main nyilet payudara & main keroyokan !
    Ingat kau eva, hindari nasi menjadi bubur, hindari nasib tragis & malang yg menimpa manohara. Jgn sampai aku dengar/baca berita bahwa kau dikeroyok geng2 honey, bahkan jarum suntik pun ikut mengeroyok. Jgn sampai pulak aku mendengar payudara kau disilet2 oleh honey. Berdoalah semoga honey bukan org malingsial.

    btw, beri salam kepada bang malon kita juga dong, akkkhhh macam mana pulak kau ini bahhh, sama sobat sebangsa setanah air pun bisa pangling pulak kau ini bahhh.

    Good bye dek eva, mimpi mu akan indah bila tidak memikirkan kura2 botak kelantan !

    ReplyDelete
  130. Dek Eva yg kuyakini lebih cantik dari manohara,

    Satu hal lagi nasehat dari bang naga. sekiranya nanti kau ketemu face to face sama honey, kau lihat baik2 kepala dia botak atau tdk. seandainya botak, lihatlah apakah keningnya berbentuk cangkang kura2 (atau kayak model kepala fuck'hry). Kalau iya, buruan kabur sebelum disekap & diperkosa kau bahhhhh.
    Ingat saran abang yah dek.

    ReplyDelete
  131. sakura,

    Kalau dinikahi pria dari kerajaan solo Mano dan ibunya nggak bakalan dapet harta banyak. Keraton Solo tak sekaya Kerajaan Kelantan. Malaysing, Mano mau dijadikan permaisuri apa selir ? Saudaraku juga banyak yang tinggal di Solo, Kerajaan Solo tak ada apa apanya, paling paling hanya dapet gelar aja. Apasih artinya gelar kalau kelakuanya tidak diperbaiki, nanti malah menjadi senjata makan tuan. Lain dengan Kerajaan Brunai, Malaysia, Arab mereka kaya kaya.
    Yang kamu maksud pria baik dari kerajaan solo itu siapa sih, kyai slamet ?

    MEMANG SULTAN SOLO SDH TDK PUNYA APA2 KRN INDONESIA SDH JADI NEGARA REPUBLIK. TAPI BUKAN HARTANYA YG MEMBUAT MANOHARA DOYAN TAPI BERKAHNYA ITU. JGN LIHAT ORG NYA BUNG TAPI LIHATLAH BURUNGNYA.
    KAU KAN TAHU ? TITIK NYA KURA2 BOTAK KELANTAN ITUKAN HANYA SEUKURAN ULAT BULU & KURANG TAJAM PULA ITU,,,,,,,,,MAKANYA DIBANTU PAKAI SILET & JARUM SUNTIKAN SUPAYA TAJAM.
    TAPI KAYAKNYA MANOHARA TAK SUKA DGN SEMUA SEDU SEDAN ITU, KRN KESUKAAN MANOHARA HANYA DIELUS2 DGN CANGKANG BOTAK NYA FUCK'HRY, TAPI BOTAK KELANTAN KRG SENSITIF TOH !!!!!!!!!!!! HAHAHAHAHAWAKAKAKKAKAKKKKKK.

    ReplyDelete
  132. waja, marza, MRstreet, xandria, heng & geng2 fuck'hry

    Manohara segera membangun masjid.
    Manohara segera mendapat gelar dari kesultanan solo.
    Manohara semakin terkenal harum di bumi majapahit.
    Manalah kiprah bernas & berberkah dari kura2 botak kelantan selain masih larut dgn hunting harta yg sdh dimuntahkan nya itu ??????????

    ReplyDelete
  133. Love Sense,

    Keraton Solo yang u mentioned tu, yang adinda Sultan nya Raden Astrini ke? The one who married Tunku Abu Bakar of Johor? Is that the one?

    Biar benar dia nak beri anugerah pada Mano dan Daisy....

    ReplyDelete
  134. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  135. Guys, do the silent treatment now until the tsunami rubbish waves subside down.
    Know what I meant.

    ReplyDelete
  136. Apa lg la ko Naga.. malon..

    Suka sgt burukkan negara orang..

    Keburukan negara kamu berkali2 ganda teruk..

    Penduduk Malaysia tak ungkit2 pun ..

    Pasal timur2.. pasal Ambun.. pasal acheh.. pasal GAM.. pasal jenayah kamu..

    banyak... banyak.. smpai tak tertulis.. kalau nak keluarkan bukti hanya kt hujung jari jer..

    kamu tak payah nak bahas pasal Malaysia la.. muak aku dengar.. itu negara ko yang huru-hara.. itu semua sbb orang seperti ko la...

    Rakyat sendiri tak terjaga.. banyak mulut pulak nak bahas negara orang...

    cemburu ya..

    ReplyDelete
  137. satu lagi.. link video yang aku bg adalah benar.. kes itu dah di bawa ke mahkamah...

    tapi Malaysia bukan macam kamu.. tak hebohkan sangat sebab tak nak malukan Indonesia..

    aku ada kawan Indo.. tp skarang aku rasa dah ada sedikit kebencian kt orang Indon.. sbb orang macam kamu la..
    Inginkan supaya orang membenci kamu..

    aku rasa Polis tu layan buruk kt orang Indo sebab dia dah baca apa yg kamu tulis kt cni... kuang2

    ReplyDelete
  138. haiiiyaaa..
    indon2 ni mmg bodoh yg amat tak dapat ditolong dah..tak abis2 dengan isu lagu rasa sayang tu..aduhh...bangang teramat..tak ada benda lain yg penting dlm hidup diorang nk difikirkan kot...pastu bising pasal genting..malaysia cuma ade genting je ke? kat indon semua kawasan suci bersih ke? hahaha..jangan buat lawak la bodoh...
    kalau anda indon2 tak mahu datang malaysia,kami lagi berbesar hati dan gembira..kerana setiap hari beribu rakyat indon masuk malaysia secara haram dan tak mahu pulang2 lagi ke indon..dah dihantar pulang 10x pun tetap dia kembali ke malaysia..datang malaysia buat onar,buat jenayah..pastu balik indonesia buat fitnah kata didera..sama je macam mano bodoh ni...
    kesian kat korang kerana dilahirkan bodoh..dahlah bodoh,sombong plak tu..tak dapat nak tolong dah...teruslah hidup dlm kebodohan korang sampai mati...
    encik naga yg bodoh bahalol,kalau anda tahu,TT ada business dia sendiri yg berjaya..lain kali,kalau tak tahu,jgn memandai buat fitnah,hanya menampakkna kebodohan anda yg ketara..

    ReplyDelete
  139. nenek moyang melayu di malaysia asalnya mana?dari japang ya? wakakakaka...

    ReplyDelete
  140. aku gembira dan puas hati mano dah balik indon..
    dia tak layak nk jadi puteri kat malaysia..
    perempuan murahan cam dia tu hanya layak jadi pelakon shitnetron kat negara shitindon..

    ReplyDelete
  141. Jangan di hina Naga tu.. dia orang suci..

    Naga.. kalau ko tak nak datang Malaysia.. tida sorang pon yang paksa..

    kalau ko nak benci Malaysia pun, xde juga yang paksa ko menyukai..

    Hidup la dengan kebencian yang kamu cipta sendiri..

    Kamu nak lagi tak link video kejahatan orang seperti kamu lakukan..?

    orang yang suci.. tp tak waras

    ReplyDelete
  142. nenek moyang kami dari pada mana2 skali pun takde kaitan dengan kamu... kamu kan orang suci..

    jadi.. kamu tak level dengan orang kami yang kotor..

    sapa2 rajin cari link pasal kekacauan kt indon tu tolong bg kt Malaysing ya..

    aku byk kerja nak buat.. kuang2

    ReplyDelete
  143. Aku TGK Mano makin hari Makin Jelik.. nasib baik TT tak dapat keturunan dari Mano... kalau tak hancur rakyat kelantan,,

    tak percaya.. cuba tgk gambar2 terbaru Manohara... hahahaha..

    jujur aku8 cakap.. aku tak nampak langsung cantiknya kt mana?..

    air muka menggambarkan sifat..(cantik dalaman)..

    tp air muka si Mano.. ish2.. perempuan penuh adu domba,,,.. syukur TT tak dapat zuriat dr mano .. bukan baiki zuriat.. hancurkan zuriat ada lah..

    kui2

    ReplyDelete
  144. Mano pegang anjing..??? ish.. biar betul ko Mano.. anjing tu basah tak? pandai tak bersuci dengan najis..

    kenapa babi n anjing di anggap najis..?

    loe pk la sendiri.. H1N1 salah satu contohnya..

    Mano2.. susuk apa la ko pasang.. masih ada lagi orang nak mendukung ko..

    Susuk yang di jaga jin Ifrit ker?''

    kui2

    ReplyDelete
  145. aku sendiri pon tak paham apa yg aku tulis.. dah kena tdo ni..

    zzzzzzz

    ReplyDelete
  146. Mrstreet malam jumaat masih di blog? apa tidak ada kekasih untuk di servis iya? kesian iya, wakakakaka..

    ReplyDelete
  147. ya udah2...
    bikin malu ama nabi..
    umat2 nya slalu gaduin ya...
    kerna ikutkan nafsu ama syeitan..
    syeitan udah menghasut kamu semua ya?..
    kaitanya ini seorg artis indonesia ama sorg pangeran Kelantan...
    dua2 dulunya suami istri..
    dua2 udah ada konflik masing2...
    terus ini kaitan rumah tangga si...
    ayuh kita berbaik sme2 umat..
    biarkan aja dua2 selesai kasus ini...
    helo MALAYSIA+INDONESIA fokus dude...

    p/s:mahu jdi pencetus/slalu gaduin..
    pergi aja mohon jdi warge lain..
    masok aja WWE(wrestling) gaduin terus ats pentas...

    ReplyDelete
  148. sori Malaysing.. aku bersyukur tuhan jadikan aku hensem.. kui2 ..

    tp kt klantan tak ada Lady's night.. malam jumaat se elok2nya baca surah yasin n al-Quran.. lg pun esok aku kerja..

    oh ya.. kt tempat kamu pasti dugem byak kan.. apa skarang kamu tgh melakukan one night stand..

    masya'Allah... dugem n trio bebek ya?

    ReplyDelete
  149. Terus terang aku cakap.. dulu masa zaman gelap aku.. perempuan Indo sgt mudah serahkan tubuh.. ah.. tak payah crita la.. kalau awek aku ikut blog ni mampus aku.. br nak kembali ke jalan yang benar..

    peace..kui2

    ReplyDelete
  150. dekat genting highland ada nikko hotel ker..? tak ada kot.

    pernah jumpa hotel nikko kat genting highland ker org Malaysia..?

    ReplyDelete
  151. Ada.. Nikko hotel hak milik si malaysing.. kua2

    ReplyDelete
  152. Kalau Manohara ni datang Sarawak..aku tendang jer masuk dalam sungai Rajang biar kena makan buaya.Tak sangka isu rumahtangga pun boleh jadi besar kat Indonesia.

    Siap berlakon sinetron lagi.

    Tapi kenapa tak ada siapa nak buat sinetron Nirmala Bonat ehh..? dia CUN apa..HAHAHAHA.

    ReplyDelete
  153. tapi aku rasa buaya kat Sarawak ni pun taknak makan dia..takut nanti timbul isu GANYANG BUAYA SARAWAK.

    ReplyDelete
  154. Bukan buaya yang telan dia.. dia yang telan buaya nanti.. tengok la badan si Mano tu.. Bigshow WWF pon lari cam lipas kudung kalau Mano ajak lawan..

    Skali dia Mano lirik jahat.. jin ifrit pon akan sujud.. Tgk susuk siapa(bilang ibunya)...

    tp aku tgk.. Mano tu J.E.L.I.K..

    adakah aku dah buta hati melihat kecantikan...?
    adakah hanya aku sorang yang bilang Mano Jelik?..

    ReplyDelete
  155. hi.. i've been following this blog for quite some time.. as far as i can see, mano hasn't reveal any solid evidence to backup her allegation to TT.. i really dont understand why some people still belive what she said.. and i dont think there is such human who is normal would re'play' his/her role as an abuse victim or re-experience his/her trauma.. it's just plain stupidity... as most of us agreed, mano should just bring her case to court and let it make its judgment instead of making herself busy with the soap opera.. if any of you thinks mano is telling the truth then you should advice her to bring her case to court, get a fair trial and end this 'kusut' matter..

    ReplyDelete
  156. bila kasus udah selesai..
    maafin antara stu ama yg lain ya..
    lihat aja di palestin wargenya dibunuh org kafir laknatullah...
    tapi INDONESIA&MALAYSIA gaduin kerna 1 kasus rumah tangga yg blum selesai..
    blum thu yg mn stu yg benar..
    komentarnya jauh ama skali tentang kasus ini..

    udah2 cakar2 ya...
    -peace-

    ReplyDelete
  157. good morning everyone.ni manohuruhara yang asli dah tukar display name.anyway tak sangka plak si copycat ni mengganas sampai copy nama semua orang dan melaga-lagakan sesama member.jahatnya.nampak sangat si copycate ni desperate.cian...cian....

    anyway terkejut badak plak aku bila tgk resit2 junkfood si mano tu.mana taknya aku rasa air soda dia je ada nak dekat 100 can kot.mana la tak badan tu kembong.setau aku air soda ni boleh menggemukkan.apatah lagi kalau dah duduk kat istana tu jadi princess dan x buat apa2 just makan2 junfood je.manalah badan tu tak gemuk.so pokoknya bukan saje coklat2 kegemarannya tu buat dia gemuk malah segala junkfood yang dia stock tu menggemukkan.lain la kalau yang dia stock tu diet coke,kan.....aku tau ni pasal kawan aku yg american tu kurus setelah lama gemuk,bila aku tanya apa rahsia kurus,dia cakap dia tukar tabiat makan dan kurangkan minum soda.....

    to junus....kau perli2 lovesense ni TT kau tak perasan ke yang blog ni dimonitor 24 jam .....buktinya author ni pagi pagi dah rajin delete komen.kalau TT duduk depan pc 24 jam habisla dia kalah ngan mano dia.dari dia sibuk sibuk berblogging lebey baik dia sibuk prepare kes dia dan siap2kan strategi untuk lawan mano di mahkamah.kalau blog ni TT yang punya,kalau TT 24 jam nak layan korang ni semua takdelah siap semua dokumen2 dan report mahkamah dan notis nusyuz dia tu.

    oklah....peace.harini hari jumaat jgn gaduh2 k

    ReplyDelete
  158. Khusus untuk seorang/sekawanan pekerja warnet-malon/malaysing/naga/evan/malingsia/andrew

    PELANGGARAN HAM DI INDONESIA

    2009 Annual Report for Indonesia

    1.The situations in Papua and Maluku continued to deteriorate, including continued attacks on freedom of expression. The number of prisoners of conscience rose sharply to 117.
    2. Attacks against minority religious groups and their leaders increased across the archipelago.
    3. Torture, excessive use of force and unlawful killings by police and security forces continued.
    4. No progress was made in bringing the perpetrators of past gross human rights violations in Nanggroe Aceh Darussalam (NAD), Papua and Timor-Leste to justice.
    5. Indonesia resumed executions in June, executing 10 people in total.
    6. Maternal deaths remained the highest recorded in South East Asia.

    ReplyDelete
  159. Freedom of expression
    The government continued to severely restrict freedom of expression. The number of people arrested and detained for peacefully expressing their views rose to at least 32. An additional 85 people imprisoned in previous years remained in jail.
    It remained a criminal offence to raise the “Morning Star” flag in Papua, the “Benang Raja” flag in Maluku, and the “Crescent Moon” flag in NAD.
    "Ten people were executed in 2008, compared to 11 recorded in the entire preceding decade."

    Papua
    Low-level conflict between the security forces and pro-independence insurgents in Papua continued. Local community leaders were intimidated and threatened by the military and police. There were reports of torture and other ill-treatment, excessive use of force and extrajudicial executions by security forces.
    • In August, at a rally celebrating World Indigenous Day, police opened fire into a crowd of people after some of them had raised the banned “Morning Star” flag. One peaceful demonstrator, Opinus Tabuni, was found dead following the event.
    • Filep Karma, sentenced to 15 years, and Yusak Pakage, sentenced to ten years, remained in jail. The two men were convicted in 2005 for raising the “Morning Star” flag.

    Maluku
    Twenty-one men who performed a traditional war dance in front of the President culminating in the unfurling of the banned “Benang Raja” flag were sentenced to between seven and 20 years’ imprisonment for “rebellion” in trials throughout 2008.

    Freedom of religion

    The Ahmadiyya religious minority continued to face discrimination, intimidation and violence. At an interfaith rally in June, Ahmadiyya demonstrators were attacked by sections of the Front Pembela Islam (FPI). Police who were monitoring the rally did not intervene. In response, the Indonesian government announced a joint ministerial decree “freezing” the activities of Ahmadiyya, effectively outlawing its followers. In October, Munarman, a commander of the Islamic Defender Squad, and Rizieq Shihab, leader of the Islamic Defenders’ Front, were jailed for 18 months for inciting violence at the rally.

    Attacks on Christian leaders and the closure of church buildings in Papua continued.
    • In August, three unknown assailants beat unconscious Catholic priest and human rights defender Father Benny Susetyo in South Jakarta.

    Police and security forces

    Human rights violations by police and military personnel included excessive use of force during arrest sometimes resulting in death, torture and other ill-treatment of detainees, failure to protect demonstrators during peaceful demonstrations and endemic corruption.
    In April, the UN Committee against Torture examined Indonesia’s second periodic report. While commending certain legislative developments, the Committee expressed deep concern about the numerous, reliable reports of “routine and widespread use of torture and ill-treatment of suspects in police custody”, as well as torture during military operations.

    ReplyDelete
  160. Impunity

    In January, the Supreme Court sentenced Pollycarpus Priyanto, a former pilot, to 20 years in prison for poisoning human rights activist Munir Said Thalib on a Garuda airlines flight from Indonesia to the Netherlands in 2004. In February, Indra Setiawan, a former boss of Garuda, was sentenced to one year’s imprisonment for falsifying documents that allowed Pollycarpus Priyanto to travel on Munir Said Thalib’s flight. In December, Muchdi Purwoprandjono, a former deputy chief of Indonesia’s Intelligence Agency (BIN), was acquitted of masterminding Munir Said Thalib’s murder due to lack of evidence. There were fears that the trial was obstructed after three prosecution witnesses, all former BIN members, retracted their testimony in September.
    In July, the Commission of Truth and Friendship (CTF), established to document crimes committed in Timor-Leste in 1999 and promote reconciliation, submitted its findings to the Timor-Leste government and the Indonesian government. It allocated institutional responsibility for gross human rights violations to pro-autonomy militia groups, Indonesia’s military, civilian government and police. The Indonesian government welcomed the report and expressed its regret over the events of 1999, but stopped short of offering an apology.
    The CTF’s mandate prevented it from pursuing its own prosecutions, and it did not name violators. Concerns about impunity led the UN to boycott the CTF’s investigations and instead resume prosecutions through the Serious Crime Unit and Timor-Leste prosecutors, specifically to probe the 1999 violence.
    • In April, Indonesia’s Supreme Court overturned on appeal the conviction and 10-year sentence of former militia leader Eurico Guterres for crimes against humanity in Timor-Leste. He was the only defendant out of the six originally found guilty, whose conviction had been upheld and who was serving a prison sentence.

    Death penalty

    Executions resumed in June, ending a 14-month hiatus. Ten people were executed in 2008, compared to 11 recorded in the entire preceding decade. At least 10 people were sentenced to death, and at least 116 people remained on death row.
    • On 8 November, Amrozi bin H. Nurhasyim, his brother Ali Ghufron and Imam Samudera were executed. The three men had been convicted of involvement in the Bali bombings on 12 October 2002, in which 202 people died.
    In December, Indonesia voted against a UN General Assembly resolution calling for a worldwide moratorium on executions.

    Right to health

    Indonesia had the highest recorded maternal deaths in South East Asia, with an estimated 19,000 deaths every year. Rates of maternal mortality in remote areas and among Indigenous Peoples far exceeded those within more central and developed areas.

    ReplyDelete
  161. Hotel Nikko kat genting? siap jalan kaki tu ...sah menipu!

    ReplyDelete
  162. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  163. Honey dearie - well said! Semoga Naga menghayatinya ...

    ReplyDelete
  164. yup.. untuk orang2 spt Naga, Malon n Malaysing..

    dah baca lom pelanggaran HAM Indonesia..

    Aku tau masih byk lagi... tu secara tulisan..

    nak link video tak?..

    ish ..kalau bagi diorang pon di cakap edit..

    ReplyDelete
  165. TQ kpd Heng.. kpd rakyat2 Indonesia yang rasa diri tu kayak Malaikat..

    baca apa yang Heng Tulis..

    Orang suci harus baca tu.. kui2

    ReplyDelete
  166. master yoda said...
    sudahlah TT, Amat malu kepada royal prince with this behaviour. Argument akan tersasar mengapa TT seperti ini merosakkan nama sendiri.
    Pembohongan TT dan pembohongan sana sini adalah jenayah. Taktik basi lo, sememangnya TT ini tidak layak sebagai kerabat diraja kelantan.
    July 17, 2009 9:29 AM
    PLEASE TAKE NOTE THAT THIS IS A FAKE MASTER YODA.

    THE ID OF THIS BLOGGER IS : http://www.blogger.com/profile/14301754629715601921

    MY ID IS : http://www.blogger.com/profile/06476242116040610961

    ‘Taktik basi lo’..Nampak sangat orang indon…sudah2lah indon bodoh tak abis2 ambik nick aku and menyamar tulis bukan2.

    Myself, TT or TT’s relative go way back and I’m giving moral support for TT..go TT GO TT! go to Jakarta and lanyak mano-daisy ni cukup2.

    Hi aurora! :)

    PS: That donna summers song is good. wakakakakkaka

    kepada pembaca indonesia yg MENYAMAR NICK SERTA KATA TT JENAYAH BOHONG SANA SINI, SAYA NAK KATA HABIS TU KALAU MANO-DAISY BOHONG SANA SINI...BACKGROUND FAMILY PUN TAK TENTU ARAH, PASTU PERAH DUIT SUAMI SAMPAI RM1 JUTA PASTU FITNAH SUAMI bukan jenayah??

    jgn babi buta judge orang....

    aurora said...
    Hotel Nikko kat genting? siap jalan kaki tu ...sah menipu!

    July 17, 2009 10:08 AM

    BAHLUL TOLOL mana yg kata hotel nikko kat genting tu aurora?? hotel nikko kat kl..dekat ngan citibank and ampang park...nak alamat ker? yg kaki menipu tu sudahlah..:)

    ReplyDelete
  167. patutlah mano gemok..kuat makan coklat rupanya..:)

    ReplyDelete
  168. out of control....flag this blog above.

    ReplyDelete
  169. 1059355070 said...
    attention:
    master yoda faked
    http://www.blogger.com/profile/14301754629715601921
    master yoda asli
    http://www.blogger.com/profile/06476242116040610961

    July 17, 2009 9:40 AM


    TQ for highlighting. :)

    And thank you ram,aurora, manohuruhara, permata hati, ena manjalara, anaz.akira, ezumie ezuana...thank you thank you! love you all (lambai gaya miss universe....wakakkakakakaka)

    @spectacularwave ha ah jeles plak tengok photo diatas..mesra kemain..

    ReplyDelete
  170. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  171. dia mesra dengan orang yang dia anggap tukang dera ...:P

    ReplyDelete
  172. SAYA KASIHAN PANGERAN KRATON SOLO APABILA MENIKAH DENGAN MANO NANTI HANYA DIPOROTI HARTANYA OLEH TRIO BEBEK. Mungkin nanti Mano juga tidak kerasan hidup di kraton solo, maklumlah di kraton kan banyak aturan2 tertentu. Tidak bisa bebas lagi, apalagi maen sinetron. Laen kalau mau dikawin sama pengeran cendana pasti bakalan kaya raya.
    Nggak disuruh sekolah malah disuruh gaet pangeran pangeran. Trio bebek ini benar benar aneh jalan hidupnya.

    ReplyDelete
  173. @anko
    aku gembira dan puas hati mano dah balik indon..
    dia tak layak nk jadi puteri kat malaysia..
    perempuan murahan cam dia tu hanya layak jadi pelakon shitnetron kat negara shitindon..

    Kamu sih gembira, tapi si TT sedih tu.. Kesian dia merana tak bisa lagi menikmati tubuh indah mano, sekaligus memperbaiki keturunan rakyat kelantan menajdi lebih cantik, tdk seperti sekarang.

    ReplyDelete
  174. @mrstreet
    adakah aku dah buta hati melihat kecantikan...?
    adakah hanya aku sorang yang bilang Mano Jelik?..

    Selera kau payah, mungkin kau senangnya cina mata sipit dan hidung pesek wakakakak. Lebih bagus selera pangeran kau tu, daripada selera kau.

    ReplyDelete
  175. @mrstreet
    Terus terang aku cakap.. dulu masa zaman gelap aku.. perempuan Indo sgt mudah serahkan tubuh.. ah.. tak payah crita la.. kalau awek aku ikut blog ni mampus aku.. br nak kembali ke jalan yang benar..

    Hahahahaha... besar nian dosa kau, buat zina lah kau. Saya pikir kau paham amat Islam, taunya mantan penzina dan suka pelacur. Nauzubillah. Mudah2-an kau benar2 bertaubat, zina dosa besar.

    ReplyDelete
  176. @anaz.akira
    Kalau Manohara ni datang Sarawak..aku tendang jer masuk dalam sungai Rajang biar kena makan buaya.Tak sangka isu rumahtangga pun boleh jadi besar kat Indonesia.

    Jika buayanya kayak TT pasti dijadikan istri dan tinggal di kelantan. hihihiii

    ReplyDelete
  177. Bom meledak di JW Mariot dan Ritz Carlton. DR Azahari sudah meninggal, Noordin M Top belum tertangkap, keduanya 2 org malasyia yg bikin kacau Indonesia.

    Dua org saja dikirim kesini sudah begitu kacaunya, apalagi malay2 itu ribuan kesini. Untuang deh gue.

    ReplyDelete
  178. Mediapun di tekan, rakyatpun dibohongi.

    Karena Sering Bias, Masyarakat Malaysia Boikot Koran Utama

    Kuala Lumpur (ANTARA News) - Masyarakat Malaysia yang disponsori oleh Gerakan Anti Salah Maklumat (Gasak) akan memboikot beli koran-koran utama yang dikelola kelompok bisnis media Utusan Malaysia dan News Strait Times, karena dinilai sering membuat berita yang tidak berimbang dan membohongi masyarakat.

    “Kami mulai kampanye untuk tidak membeli koran-koran seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, Metro, News Strait Times, Kamis 29 November 2007. Cara ini cukup efektif ketika dilaksanakan tahun 1999 ketika masyarakat melawan tindakan kerajaan Malaysia soal pencopotan Anwar Ibrahim,” kata Ketua Gasak Khalid Jaafar, kepada ANTARA di Kuala Lumpur, Minggu.

    Beberapa aktivis politik dan LSM yang hadir pada peluncuran kampanye boikot koran-koran Utusan Malaysia dan News Strait Times ialah Dr Xavier Jayakumar, Wakil Ketua Angkatan Muda Partai Keadilan Amiruddin Sari dan wakil Middle Eastern Graduate Centre Mustaqim.
    Aksi boikot untuk tidak membeli koran targetnya adalah semua produk percetakan dua kelompok bisnis Utusan Malaysia dan NSTP karena kedua-duanya “dibekingi” oleh UMNO dan BN (Barisan Nasional).

    “Kampanye ini dilakukan setelah mendapati koran-koran terbitan mereka menyebarkan maklumat yang salah, atau berat sebelah, terutamanya isu-isu politik,” kata Khalid.
    Tiga tuntutan utama Gasak ialah “Hentikan informasi bohong, “Berita yang seimbang bagi semua pihak”, “Kebebasan editorial”.

    “Industri media seharusnya bebas dan para editor tidak seharusnya mendapat tekanan pemerintah atau pemilik perusahaan. Ia tidak boleh dipengaruhi oleh siapa pun kecuali para editor itu sendiri,” ujar dia.

    Salah satu contohnya, jumlah demonstran yang ikut kampanye BERSIH yang menuntut Pemilu Jurdil, Sabtu 10 November 2007 di Kuala Lumpur.

    Koran seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian memberitakan jumlah massanya hanya sekitar 4.000 orang, tapi Al-Jazeera, Reuters, AFP memberitakan sekitar 30.000, bahkan harian Harakah milik partai PAS memberitakan massanya 100.000.

    Kasus demontrasi sekitar 5.000 pendukung Hindraf (Hindu Rights Action Force), Minggu 25 November 2007 di Kuala Lumpur. Koran-koran seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian esoknya memberitakan keganasan para demonstran.

    Padahal pers asing seperti Al-Jazeera, Reuters, Suara Keadilan dan Harakah memberitakan keganasan polisi Malaysia terhadap demonstran.

    Gasak akan menemui Anwar Ibrahim, Presiden PAS (Partai Islam Malaysia), Abdul Hadi Awang dan Ketua Umum DAP (Democratic Action Party) Lim Kit Siang bagi mendapat dukungan untuk mensukseskan kampanye ini.

    Gasak pernah melakukan tindakan serupa tahun 1999 yang dinilai cukup efektif. Bahkan cukup banyak masyarakat Malaysia yang tidak mau beli koran-koran utama hingga saat ini, dan mencari informasi melalui internet termasuk Blog.

    Oleh karena itu, kerajaan Malaysia sempat dibuat “pusing” dan “gerah” dengan informasi para blogger. Pengelola website Malaysia Today Raja Petra Kamarudin saat ini diseret ke pengadilan untuk membuat takut para pengelola Blog.

    Tidak mau kalah, Menteri Penerangan Malaysia Zainuddin Maidin pada hari yang sama mengatakan akan memasang papan pengumuman di semua tempat umum untuk menempel koran-koran agar masyarakat dapat membaca sambil menunggu.
    “Mulai awal tahun depan, papan yang berisi koran-koran ini akan dipasang di berbagai tempat umum,” katanya.

    Seorang pengamat media massa Malaysia Nasrullah Ali Fauzi MA mengatakan, langkah Gasak dan Menpen Zainuddin Maidin ini tidak terlepas dari pemanasan menjelang Pemilu yang sebentar lagi.

    “Perang opini publik merupakan strategi dalam upaya memenangi Pemilu,” katanya. (*)

    ReplyDelete
  179. Maling dg berbagai rupa.

    Orang Malaysia Mencuri Kayu Menjelang Subuh

    PONTIANAK, RABU - Setiap subuh, rata-rata sebanyak lima truk asal Malaysia mengangkut kayu-kayu olahan dari hutan adat di Desa Semunying Jaya, Kecamatan Jagoi Babang, Bengkayang, Kalimantan Barat. Truk-truk tersebut beroperasi selama tiga jam, mulai pukul 02.00 hingga 05.00 WIB.

    “Ini menunjukkan pembalakan liar masih marak di daerah perbatasan Indonesia - Malaysia. Malahan masyarakat pernah menangkap pelakunya beserta 15 unit mesin chainshaw,” kata Direktur Eksekutif Wahana Lingkungan Hidup (Walhi) Kalbar, Saban Setiawan kepada Tribun, Selasa (2/12).

    Jalan poros yang digunakan mengangkut kayu olahan itu tidak jauh dari Pos Lintas Batas (Libas) Jagoi Babang. Sebelumnya, kata Saban, mereka menggunakan jalan melintasi pos, sekarang justru memutar. Akibatnya, dengan leluasa truk-truk tersebut memasuki wilayah Indonesia hingga empat kilometer. “Kayu-kayu itu berasal dari land clearing perkebunan sawit di sana. Jenisnya seperti bengkirai, meranti dan belian,” tutur Saban.

    Bukan hanya di Bengkayang, truk asal negara tetangga kedapatan mengangkut kayu olahan Indonesia. Korem 121/ABW akhir bulan November silam mendapati satu unit truk berwarna putih dengan nomor polisi Malaysia sedang memuat kayu olahan asal Sungai Beruang, Kecamatan Balai Karangan, Kabupaten Sanggau.

    “Patroli kita memergoki truk asal Malaysia sedang memuat kayu illegal asal Indonesia. Di dalamnya terdapat 200 batang kayu olahan. Saat Satgas Pamtas datang, para pekerja langsung kabur dan meninggalkan semua batang bukti.” kata Danrem 121/ABW. Kol (Inf) Nukman Kosasi melalui Kasi Intel Letkol (Inf) Patar S Panggabean.

    Keburu kepergok, barang bukti yang tertinggal sebanyak 20 batang kayu dengan satu unit chainshaw tertinggal di wilayah Indonesia. Pelaku cerdik, ujarnya, truk diparkirkan di dalam tapal batas negara mereka, sedangkan para pekerja mengangkut secara leluasa melewati garis batas. Melihat gejala ini, aparat segera mengubungi Tentara Diraja Malaysia (TDRM).

    Tidak hanya jalur darat kayu diangkut, jalur laut juga digunakan mereka. Melalui Paloh, Sambas, kayu-kayu yang sudah dihanyutkan dalam bentuk rakit, dimasukkan ke dalam motor air dengan tujuan Sematan, Sarawak. “Sebelum diselundupkan ke Sematan, 4.500 batang kayu kita temukan akhir bulan lalu. Para pekerja langsung berhamburan kabur melihat patroli petugas,” jelasnya. (Tribun Pontianak/Fakhrurrodzi)

    ReplyDelete
  180. Politik kotor, bisnis kotor, judi kotor

    Politik Rasialis Warisan Kolonial di Malaysia
    Oleh Maruli Tobing (1)

    Diskriminasi
    Dalam bahasa resminya disebut keseimbangan harmonis hubungan rasial. Namun, pada masa lalu pengelompokan masyarakat berdasarkan ras adalah pilar politik pecah belah untuk memudahkan tegaknya kekuasaan kolonial Inggris.

    Sejak Malaysia merdeka tahun 1957, segregasi sosial berdasarkan ras ini bukannya dilenyapkan. Sebaliknya, konstitusi Malaysia memperkuat dengan membedakan puak Melayu atau Bumi Putra dengan non-Melayu. Selain itu, Pasal 153 UUD juga menetapkan hak istimewa puak Melayu, yang sekarang menjelma menjadi ”ketuanan Melayu”. Maka, tidak mengherankan jika peran parpol berdasarkan identitas ras tetap dipertahankan, bahkan makin dominan dari tahun ke tahun. Masyarakat India, misalnya, berhimpun di bawah partai Kongres India-Malaysia (IMC); masyarakat Melayu dengan dan Partai Islam Se-Malaysia (PAS); masyarakat China mengekspresikan kepentingan politiknya melalui Perhimpunan China-Malaysia (CMA), Partai Gerakan, dan Partai Aksi Demokratik (DAP). Sementara di Sabah dan Serawak, belasan parpol berdasarkan identitas etnik setempat.

    Di panggung politik, membentuk pemerintahan dengan berkoalisi dengan IMC dan CMA dalam Aliansi. Koalisi ini membengkak setelah sejumlah partai gurem bergabung. Aliansi kemudian berganti nama menjadi Barisan Nasional pada tahun 1973. Saat ini Barisan Nasional terdiri atas 13 parpol dan tetap dipimpin oleh partai puak Melayu.

    Inilah yang disebut sebagai ”hubungan harmonis antarras” dan dibanggakan sebagai fondasi bangsa Malaysia. Akan tetapi, tiga hari setelah pemilu 10 Mei 1969, ”hubungan harmonis antarras” terbukti sangat rawan.
    Saat itu DAP dan Gerakan yang beroposisi serta berbasis masyarakat China berhasil menguasai hampir sepertiga kursi parlemen. Euforia pendukung DAP dan Gerakan berakhir dalam kerusuhan rasial yang menewaskan ratusan warga China dan India. Ratusan rumah hangus dibakar massa Melayu dalam aksi kekerasan yang dikenal sebagai peristiwa 13 Mei.

    Tunku Abdul Rahman akhirnya mundur tahun 1971. Ia digantikan oleh PM Tun Abdul Razak, yang melihat peristiwa 13 Mei sebagai akibat kesenjangan ekonomi antara puak Melayu yang melarat dan non-Melayu. Ia kemudian meluncurkan kebijakan Dasar-dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun itu.

    Hal tabu
    Akan tetapi, aset Bumi Putra tersebut ternyata hanya dikuasai segelintir perusahaan kroni pejabat maupun elite Partai Umno. Akibatnya, terjadi kesenjangan sosial-ekonomi yang tajam di kalangan Bumi Putra.
    Keterlibatan pejabat dan elite partai dalam distribusi aset ekonomi makin menjadi-jadi di era pemerintahan PM Mahathir Mohamad, terutama karena ambisi Mahathir mencetak kapitalis Melayu.

    ReplyDelete
  181. Politik Rasialis Warisan Kolonial di Malaysia (2)

    Maka, bukan hal luar biasa jika nilai kontrak-kontrak pemerintah digelembungkan jauh di atas harga pasar. Sebaliknya, perusahaan-perusahaan dan aset pemerintah dijual dengan nilai setengah harga pasar.

    Sejauh penyimpangan itu menyangkut ”hak istimewa” puak Melayu, kritik merupakan hal tabu. Apalagi, bagi Mahathir yang berkuasa selama 22 tahun (1981-2003), ”ketuanan Melayu” adalah hal keramat, final, dan tidak bisa diganggu gugat. Patokannya perubahan konstitusi tahun 1971 dan UU mengenai penghasutan, yang melarang siapa saja—termasuk parlemen—mempersoalkan ”hak-hak istimewa” puak Melayu.

    Politik uang pelicin
    Sebagai partai yang berkuasa sejak Malaysia merdeka dan sekaligus mengklaim sebagai benteng puak Melayu, Partai Umno menikmati berbagai kemudahan dalam segala sektor, bahkan membangun imperium bisnis.

    Akan tetapi, semua berkah tersebut akhirnya menimbulkan dekadensi partai. Politik uang pelicin kini mendominasi pemilihan pengurus Umno di tingkat ranting hingga pusat.
    Dalam penyaringan calon presiden maupun deputi presiden Umno pada Oktober lalu, misalnya, Menteri Luar Negeri Rais Yatim terpaksa membatalkan niatnya mencalonkan diri karena besarnya dana yang dibutuhkan.
    ”Sebaiknya, posisi kepengurusan Umno ditenderkan saja,” ujarnya kepada pers dengan nada gusar.

    Nasib lebih buruk dialami tekoh senior Umno, Teungku Razaleigh Hamzah. Ia hanya didukung satu cabang partai. Padahal, minimal dibutuhkan dukungan 56 cabang agar lolos dalam seleksi. Ia mengaku menolak permintaan uang oleh pengurus cabang Umno.

    Warga Malaysia non-Bumi Putra makin kecewa karena pada era informasi, Umno dan koalisinya dalam Barisan Nasional tidak berubah, tetap korup dengan mengabadikan politik rasialis warisan kolonial Inggris.
    Maka, mereka mengekspresikan kemarahannya dengan memilih Pakatan Rakyat—koalisi tiga parpol oposisi—dalam pemilu Maret lalu.
    Namun, situasinya menjadi mirip api dalam sekam. Ketegangan yang setiap saat dapat berubah ke arah tidak terduga.
    Sumber : Kompas Cetak

    ReplyDelete
  182. Masih ada yg jujur dan bermartabat, tetapi disingkirkan oleh kerajaan diktator dan dzalim dg tuduhan sodomi. Politik menghalalkan segala cara (machievali).

    Rasa Sayang-Sayange Bukan Lagu Malaysia

    Jumat, 5 Desember 2008 | 13:19 WIB
    DEPOK, JUMAT — Mantan Deputi Perdana Menteri Anwar Ibrahim secara jenaka mengakui, lagu “Rasa Sayang-Sayange” bukan lagu rakyat asli Malaysia.

    “Awalnya waktu kecil saya kira itu lagu kami. Tapi, setelah saya agak matang sedikit, saya baru sadar,” ujar Anwar Ibrahim ketika ditanya mengenai hal tersebut di sela-sela kuliah umumnya yang berjudul “Can Asia Survive from Global Economic Crisis: A Challenge Towards Asia Renaissance” di Auditorium Pusat Studi Jepang, Kampus UI, Depok, Jumat (5/12).

    Hal ini disambut gelak tawa oleh peserta acara. Menurut Ketua Partai Oposisi Malaysia tersebut, klaim sejumlah lagu rakyat Indonesia oleh Malaysia merupakan bentuk arogansi Pemerintah Malaysia. “Janganlah sampai nationalistic gila seperti itu. Keangkuhan ini harus dihentikan.” katanya.
    Anwar mengakui, lagu-lagu rakyat Indonesia, seperti “Bengawan Solo”, memang sudah populer di Negeri Jiran sejak dia masih kecil.

    “Bahkan, lagu “Kali Ciliwung” sudah sering dinyanyikan oleh ibu saya ketika saya masih kecil,” ujarnya. Sebelumnya, klaim lagu rakyat ini oleh Malaysia sempat memperenggang hubungan masyarakat Indonesia dan Malaysia. HIN

    ReplyDelete
  183. Binatang2 itu!

    Pria Malaysia Memerkosa WNI Dibantu Istri

    KUALA LUMPUR, KAMIS — Seorang pengusaha beras warga Malaysia yang dituduh memerkosa pembantunya asal Indonesia yang dibantu istrinya telah dijatuhi hukuman lebih buruk, setiap kali naik banding, hukuman dari 12 tahun menjadi 16 tahun, kemudian 32 tahun penjara.

    “Tiga tahun lalu pengadilan negeri telah menjatuhkan hukuman penjara kepada Seow Eng Aik selama 12 tahun dan sembilan kali cambuk rotan, sementara istrinya dijatuhi hukuman penjara enam tahun karena ikut membantu,” demikian kantor berita Bernama, Jumat.

    Keduanya kemudian naik banding ke pengadilan tinggi, tapi hakim menambah hukuman empat tahun menjadi 16 tahun. Tidak puas dengan keputusan pengadilan tinggi, suami-istri itu kasasi ke Mahkamah Agung.

    Mahkamah Agung Malaysia bukannya mengurangi atau membatalkan keputusan pengadilan tinggi malah menjatuhkan vonis dua kali lipat, yakni penjara 32 tahun kepada Seow Eng Aik.

    Selain hukuman kurungan dinaikkan dua kali lipat, MA juga menambah vonis hukuman cambuk rotan dari 9 menjadi 18 kali cambuk. Dalam pengadilan terungkap bahwa istri Seow telah membantu suaminya memegangi pembantu asal Indonesia itu ketika diperkosa.

    Dia bahkan menaburkan saos sambel dan wortel ke bagian terlarang pembantunya itu. “Ini adalah perkosaan yang sadis kepada seseorang yang harusnya dilindungi. Bahkan, dengan bantuan istri, kamu telah memerkosa pembantumu hanya untuk memuaskan nafsu,” kata salah satu dari tiga orang hakim,” kata Suriyadi Halim Omar.

    Gadis miskin ini dengan berbagai cara datang dari Indonesia untuk mendapatkan pendapatan, tapi yang diterima adalah teror dan pelecehan seksual, tambah Suriyadi.

    Seow (41) terbukti melakukan perkosaan sebanyak tiga kali kepada pembantunya asal Blora, Jawa Tengah, di rumah mereka di Penang pada Februari, Juli, dan Agustus 2004.

    Istrinya, Tan (36), dinyatakan bersalah membantu suaminya memerkosa pembantunya pada Juli 2004. Seow ditahan polisi sejak 18 Oktober 2004 setelah pembantunya melarikan diri dari rumah sebulan sebelum membuat laporan di kantor polisi Kuala Lumpur

    ReplyDelete