Monday, July 6, 2009

Baca berita dalam Malay Mail (www.mmail.com.my) hari ini 6hb. Julai 2009, top stories yang bertajuk:-
Daisy 'an evil mother'
jangan. jangan. jangan




inilah antara adegan menarik dalam kasus Manohara yang diseksa oleh suami, tapi kelihatan foto diatas adalah sebaliknya, nampaknya Manohara yang menyeksa suaminya TT.

Beritanya, sementara Dasiy Fajarina mahu mengunakan Manohara sebagai assetnya untuk mencari rezeki hidup dengan kemewahan, Ayahnya pula George Manz memohon supaya anaknya Manohara diselamatkan dari gengaman Dasiy Fajarina yang mengamalkan ilmu hitam "PARANORMA" bagi menakutkan Manohara supaya ikut telunjuknya. Usaha TT untuk menyelamatkan Manohara daipada cengkaman Dasiy Fajarina hancur kerana Kadar Shah telah belot.

126 comments:

  1. Ga lucu ah!! Adegan itu bukan disiksa kalee...masak disiksa kok mano tersenyum harusnya muka mano memperlihatkan muka seram kayak harimau mau mencakar!! Itu mungkin lagi bersenda gurau sewaktu dulu sebelum TT memperlakukan mano tak baik

    ReplyDelete
  2. romantiknya mano... tengah buat facial kat tt. I think they abuse each otherlah ...

    ReplyDelete
  3. kesian Tengku Fakhri... moral of the story, pilih isteri bukan sekadar dr kecantikan luaran.. perlu juga ambil kira "kecantikan persekitaran" (family isteri), tambahan pula Tengku Fakhri kerabat Di Raja mmg perlu selidik dulu latar belakang bakal isteri.. but for now, I wish all the best to Tengku Fakhri.. KEBENARAN PASTI MENANG...

    ReplyDelete
  4. berapa agaknya harga diri mano hingga boleh dibeli untuk dijadikan sinetron????

    memang tiada yag berharga dalam dirinya melainkan duit...murah benar hingga boleh diniagakan diri nya..kasihan!

    tengku fakhry deserve better than her...good luck!

    ReplyDelete
  5. kat
    Ga nyambung deh ngomongin harga diri segala, mano itu main sinetron bukan menjual diri jadi pelacur!! tau!!!
    Mungkin kamu ga tau yach perbedaannya main sinetron dengan menjual diri itu!!! Makanya sekarang tak kasih tau!

    Udah mending mano bisa cari duit sendiri dengan kemampuan yang dimilikinya. Gitu aja kok repot!!!!!

    ReplyDelete
  6. fes emosi je ko nih...
    jika begitu kamu juga harus jadi kan kisah hidup mu sinetron kan...untuk cari duit sendiri tak perlu jaga privasi..jadikan sinetron aje di tmpat kamu hahahar...

    ReplyDelete
  7. kat
    ah...tak perlu aku, karena kisah hidupku tak setragis mano yang disiksa TT. Lagian juga kamu itu sinetron kok dipercaya, itu mah cerita dongeng!! Klo mano sekarang main ya cari duit apa salahnya, lagian emang ada ph yang inginkan kenapa ga!

    ReplyDelete
  8. fes...fes...
    kamu pasti dia di siksa????? kamu lihat?..boleh aku syorkan kamu menjadi saksi di mahkamah..jgn lupa bawa sekali MANO kamu ya eheks :p...welcome to malaysia and see the 'truth appeared'

    ReplyDelete
  9. Stupid Fes and all INDOGNETSIAL..
    no need to show your stupidity here

    ReplyDelete
  10. fes..jelema garing gitu tong di ajak ngobrol atuh..lieur mah.
    ntar jadi jaka sembung bawa golok...ngalur ngidul wae.

    ReplyDelete
  11. Indognetsial
    Walau pun kita tak setuju dengan apa yang Fes katakan, tak perlu mengeluarkan kata kata kesat terhadap mereka. Kalau tidak ada apa apa yang positif yang hendak dibicarakan, lebih baik diam sahaja dari menggunakan bahasa yang biadap. Jangan jadi mengata dulang paku serpih, mengata orang kita yang lebih.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. @tembam..
    ah... aku setuju betul ni dengan tembam. nampak boleh tahanlah tembam ni.
    oya satu agik ni..lovesense kata "Dato' Kadar Shah telah belot"
    makna kata belot/pengkhianat ertinya apakah Dato' berkhianat dari kerajaan kelantan sebab sebelumnya dia memang Kelantan Royal Famili atau berkhianat karena sama2 orang malaysia tapi tidak bela Pangeran? ader masukan x korang??

    ReplyDelete
  14. Aurora Said: "romantiknya mano... tengah buat facial kat tt. I think they abuse each otherlah ..."

    aku rase tengah masokkan makanan dalam mulut Pangeran.
    iiii... dinda Rora kanda nak jugaklah benda2 cam tu.. romantiknyer.. kita bwat kat outdoor lagi best kan dinda ya. nanti masa kanda sampai kat KL bolehlah kitorang kalahkan momen dorang. apa kata kita duduk kat laman luas depan bangunan mahkamah Malaysia..tempat terfavorit kandalah. hmmm tapi kanda nak dinda masuk kan grape kat mulut kanda atau strawberry bole jugak.. iiiii.. seronoknyer.

    ReplyDelete
  15. harap2 semua sudah baca surat dari bapanya manohara dari amerika yang mengelar DF sebagai 'evil mother'. sila klik link di tajuk blog ini. satu lagi yang mungkin boleh diambil iktibar oleh semua adalah komen seorang indonesian tentang berita malay mail tersebut. happy reading .....

    "now everything is coming up and we can only thank Malay Mail for going all out to get the truth. I am an Indonesian working in Malaysia and can only sympathise with Tenku for all that's happened to him. I think my country owes him an apology because everything that you guys have put up have been proven with documentary proof. that is lacking in indonesian press. you have lived up to your slogan as the no 1 investigation paper and the indonesian press has a lot to learn from you. all this while they have been more interested in straining relationship between both countries. your astonishing investigation on manohara's case has completely given a different swing to the issue. well done and may the authorities wake up and SHUT up daisy."

    Submitted by Andy Malelo on Monday, July 6th, 2009

    ReplyDelete
  16. yer Mamat, aku baru saja selesai baca MMail Malay tu..

    ReplyDelete
  17. so the truth really appeared..congrat..daisy should regret on wat she did..stop persuades indonesian peoples!they really not intrest into ur rumours!in fact the documentation evidence really show up ur background..we are so pity of u..n sick of u..this is not a way to gain money..how can an abused gurlz can do acting? mano should be ashamed of herself..telling lies.. aggravated her husband..don't u afraid of sin? reciprocation from god?..iam so dissapointed wit mano..she should be a virtous princess who can sacrifice for malay citizen...u are not eligable to be our princess..

    ReplyDelete
  18. I just cant believe Daisy..after reading the Malay Mail > rupa2 nya pakai susok jarum emas dan berlian... No wonder semua Indonesian termakan dengan black magic dia!! Munafik betul. Semua helah sekarang sudah start to backfire!! Daisy, j'espère que vous allez à l'enfer pour ce que vous avez fait !

    ReplyDelete
  19. hahahaha... shes so greedy that she even need to hide those gold and diamond in her chin.......

    ReplyDelete
  20. hahahaha....... shes damn greedy that she even hide those gold and diamond in her chin .........

    ReplyDelete
  21. kenapa sunyi je blog ni hari ni???? baru ade beberapa org je yang masuk. yang lain????? baca malay mail nye ya........

    ReplyDelete
  22. Ini di ambil dari http://rakyatkelantan.blogspot.com

    Bekas suami Daisy Fajarina berkata:


    "Once when we were together, I took Daisy to a dentist who was shocked when he saw her X-ray. "She had small gold needles and diamond stones embedded inside her chin."


    Laporan : http://www.mmail.com.my/content/7246-daisy-evil-mother


    ITU NAMANYA SUSUK JARUM EMAS DAN PERMATA , AMALAN SIHIR UNTUK KELIHATAN CANTIK, MANIS BERSERI TIDAK LUT DIMAKAN USIA.


    SEMPATKAH DIA BERTAUBAT...MANUSIA SEPERTI INI TIDAK LAYAK SAMA SEKALI DIJADIKAN SAKSI UNTUK PERBICARAAN YANG ADIL,DIA SENDIRI PUN TIPU ORANG!!!

    ReplyDelete
  23. Alahamdulillah, nampak makin jelas sekarang. Pengajaran dari kisah hidup yg tragis ini:
    1)spt ketam mengajar anaknya berjalan betul
    2)Bagai anjing menyalak bukit
    3)Sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuk ke tanah jua
    Doa dan simpati untuk Noack ( pembantu/ anak angkat Tante Daisy), semuga dia tabah dan menjadi seorang yg kuat semangat.
    Maaf juga untuk TT juga kerana suatu masa dulu saya pun ada sedikit sangsi.
    Mudah2 an Tante Daisy insaf, paling penting buang lah susuk tu, syirik tu. Astaghfirullah. Moga Mano pun tak pakai susuk juga.
    Tapi ada sedikit kesukaran yg mungkin timbul, sebab nampak seperti Mano tak memahami hukum agama dan hal2 undang2 syariah. Mudah2han ada orang yg menasihati di sana ya

    ReplyDelete
  24. semuga Daisy sempat bertaubat...simpati pada Mano, yg jadi mangsa ibu sendiri. Saya harap TT dapat bawa Daisy ke pengadilan. Daisy harus di beri hukuman yg setimpal (simpati untuk Noack). Betul juga kata Mr mann, Mano will be safe with TT than her own mother. Shes an evil yg sanggup makan dan perguna anak sendiri untuk kepentingan dia sendiri. Astagfirullah.....

    ReplyDelete
  25. andrew.. kadar shah bukan orang muar ke..anak tan sri sulaiman ninam shah..

    ReplyDelete
  26. Hiiii.... Kadar shah tu orang Muar. Takde relation ngan K'tan. Just for info jer...

    ReplyDelete
  27. aku quote :

    "sebenarnya daisy menipu.dia bukan ditinggalkan tapi memang sudah diberitahu dia naik pesawat lain ke jakarta.pegi airport pun naik keta lain lain".

    andrew,statement ni aku bukan buat buat,tapi shoberi sendiri yang cakap. TAKKAN AKU NAK PERCAYA CAKAP DAISY PULAK.AKU LEBIH PERCAYA SHOBERI SEBAB AT LEAST MASA MANO LARI SHOBERI KELUARKAN STATEMENT YANG SEBENARNYA MANO PULANG DENGAN IZIN TT( tapi di indon daisy menguar-uarkan yang mano BERJAYA melarikan diri) WTF

    sekarang mano sudah mengaku yang dia pulang bukan escape(sorry aku takde links tapi sape2 tak puas hati boleh google).....dia pulang atas izin TT

    orang indon sendiri telah berkata : PELIK KAH KALAU DAISY BERCAKAP BOHONG? YANG PELIK IALAH APABILA DAISY BERKATA BENAR!

    tentang isu bahasa,aku rasa tak salah kalau kita menulis dengan bahasa english,sebab aku percaya.pemerhati kes ini bukan sahaja orang seantero nusantara malah mungkin orang luar negara juga mengikuti kes ini

    ReplyDelete
  28. dipetik dari malay mail:

    "Daisy is very manipulative, a con woman and would do anything for money and everything she says is a lie,"
    he alleged.

    apa yang penting......kerjasama! j/k :P

    apa yang penting,orang yang pernah kahwin dgn daisy lah yang paling tahu perangai sebenar daisy ni.nauzubillah....tuhan buka satu persatu aib dia......

    dipetik lagi dari MM :
    Asked to back his claims of Daisy dabbling in black magic, he said: "Once when we were together, I took Daisy to a dentist who was shocked when he saw her X-ray. She had small gold needles and diamond stones embedded inside her chin

    bertaubatlah ibu desy,dunia ini bukan milikmu,dunia ini punya tuhan yang adil .ilmu sihirmu akan memakan dirimu sendiri.bersekongkol dengan syaitan bermakna menyukutukan ALLAH @ syirik

    manohara,buanglah tangkal @ jimat pendekar batinmu itu.cukuplah membaca AYAT KURSI UNTUK PERLINDUNGAN dan selebihnya tawakkal ,kerana hanya ALLah yang tahu hikmah disetiap kejadian

    ceh.....aku bercakap macam ustazah pulak

    ReplyDelete
  29. Sebagai lelaki kita patut faham jiwa dan naluri wanita....kalau wanita kata tidak maknanya YA...kalau kata ngak mau ertinya AMAT BERKEHENDAK....

    Sama samalah guna otak untuk fikir berdasarkan fakta dan kata kata.....

    ReplyDelete
  30. aku ada benda nak cerita,tapi off topic sikitlah.

    bila kes manohara ni keluar,orang indon cakap orang melayu jahat,orang melayu cakap indon jahat....yang sana mengejek yang sini,yang sini mengejek yang sana

    jahatkah orang melayu? jahatkah orang indon?

    kalaulah aku ni tak pernah bercampur gaul dengan orang indon,pasti aku akan stereotype dan hanya dengan membaca khabar angin yang tak pasti,aku pun dengan jahilnya akan berkata indon jahat.

    tapi,oleh sebab aku dah pernah memerhati orang indon ni,maka aku menghormati lah jugak orang indon yang baik baik,dan tak mungkin aku menuding jari dan mengatakan semua indon jahat.

    pada pendapat aku,some orang indon memang baik.dulu masa aku keje satu hotel yang agak femes di tgh2 bkt btg,banyaklah jugak aku berjumpa org2 indon(pelancong).indon ni bila dia jumpa indon2 yang TKI contohnya cleaner kat hotel itu,pasti diorang menghulur sedekah.kiranya makcik cleaner tu kadang2 sedekah2 yg dia dapat tu aku rasa lagi banyak dari daily pay dia.yang banyak datang orang2 jakarta dan bandung.orang bandung nampaknya kaya kaya.sombong ke orang2 kaya?adalah jugak tapi tak semua.ada jugak yang datang berborak2 dengan aku tanya itu ini.mcm tu jugak aku pernah nampak pelancong indon bagi sedekah kat cleaner tandas KLCC.bukan hanya sedekah tapi juga kata 2 perangsang supaya berbuat baik dan menjaga diri di negara orang

    not only that la.aku juga salute tgk mamat mamat indon yang kuat agama,yang sama-sama pergi sembahyang jumaat.aku pun pernah mtk tolong dgn jiran apartment aku yang indon.pada pendapat aku la,orang indon yang kuat agama mereka tak berbuat kerja jahat.yang jahil agama ni je yang berbuat jenayah.

    dan kami,orang melayu pun,bukanlah sejahat seperti yang anda fikirkan.kalau kami ni jahat,sanggup ke orang2 indon nak duduk sini.tahan ke dengan kejahatan kami?kalau kami jahat sangat mesti tak tahan kan duduk sini.pergilah negara lain.brunei tu negara kaya.mata wangnya dollar setara singapore.pasti lumayan kalau kerja disana.pergi lah ke sana.satu sebab yang pendatang haram suka datang sini ialah survival factor.kami pun tak dera orang sebab tu orang indon suka duduk sini.pendatang haram mati hidup semula pun taknak balik indon sebab dorang cakap : kat malaysia orang miskin pun boleh beli air milo,kat indon milo tu kira orang kaya je mampu.

    kesimpulannya,janganlah kita menyempitkan fikiran dgn mencaci cerca sesama kita,dan berbuat jahat sesama kita.aku rasa bengkek bila baca komen2 berbaur jahat orang2 indon yang kutuk2 orang melayu....i'm like : hello......do u ever come to malaysia and mingles with the malay?

    ReplyDelete
  31. heran nih, kenapa komen2 dari forumer indon x masuk2 sini sejak dari malam tadi????? nothing to say?

    ReplyDelete
  32. ape kate tv3 ke tv9 buat cererama manohara versi malaysia. boleh buat adigan bapak2nya manohara, kisah maknya mano, kisah sebenarnya mano pun boleh gak. diana danielle boleh jadi manohara kot......

    ReplyDelete
  33. Mano Said:
    "kalau kami jahat sangat mesti tak tahan kan duduk sini.pergilah negara lain.brunei tu negara kaya.mata wangnya dollar setara singapore.pasti lumayan kalau kerja disana".

    Hi morning Mano..
    huuu.. cedeh ar aku baca komen kau.. janganlah pagi-pagi buta ni buat air mata aku meleleh.. memang btul yang kau cakapkan tu. pada aku ianya juga begitu.

    aku juga ada kenalan melayu kat Central Market tu.. kat gerai "Kashmir Heritage". bukan main baik budak.

    temen lain juga ada, yang lagi kuliah di MMU Malaka. mereka juga ramah2.

    Tapi gue liat orang india disana lebih sabar ya Mano, mereka nyambut gue dengan senyum ramah walau sudah nunggu 45 menit proses di imigrasi yang ternyata setelah gue tau hanya gue aja yang belum masuk ke bus.

    walau begitu ada juga beberapa hal yang kurang mengenakkan yang alami disana.

    so masing2 ada kelebihan dan kekurangan.

    ReplyDelete
  34. memang betul kata ko andrew."so masing2 ada kelebihan dan kekurangan." tapi masalahnya masa kes mano ni keluar orang indon dan pressnya tidak usul periksa seolah-olah menyalahkan seluruh rakyat malaysia bersalah. tiba2 aje 'ayoh ganyang malaysia' , apehal ni. aku orang negeri sembilan tau; dan tt tu orang kelantan yang pun aku x kenal sebelum ini. lain kali sebelum berkata2 harus ada usul periksanya. di infortainment lagi hostnya sedap2 panggil tt sang suami durjana (walhal belum dipastikan kesahihannya. sepatutnya kita sama-sama menjaga tata susila masing2 dan bukan untuk mengejar sensasi aje! manusia diseluruh muka bumi ini mempunyai begitu banyak kebaikan dan persamaan, mengapa perlu hanya fokus kepada yang negatif dan perbezaan sahaja. so lets make life worth living for. ok ya....

    ReplyDelete
  35. @mamat..
    Negeri Sembilan? kalau tak silap dari Johor ke KL aku lewat NS kan? it's a nice place i think.. di tengah2 kebun Kelapa sawit..

    Mamat gue mo nanya dikit neh,
    di Malaysia ada negara2 bagian kan, apakah disetiap negara bagian dipimpin oleh seorang Sultan/Raja? terus di atas raja-raja tersebut yang paling tinggi adalah Raja Malaysia? begitu ya, mungkin kalo di negeri kami masing2 provinsi dipimpin oleh Gubernur.

    ReplyDelete
  36. hahhaha nice picture,,, kasus ini kapan masuk court sih???? ud bosen ga slese'2

    ReplyDelete
  37. For your infor: (copy paste from rakyatkelantan):
    'AN Indonesian NGO is calling for the republic's authorities to investigate Daisy Fajarina for the exploitation of her daughter, Manohara Odelia Pinot.

    In a letter addressed to Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono, chief of police Jenderal (Pol) Bambang Hendarso Danuri as well as the Law and Human Rights Ministry, the NGO, Government Against Corruption and Discrimination (GACD), called for the authorities to "intensively investigate" Daisy for knowingly exploiting Manohara by marrying her off while the girl was still underage^'

    ReplyDelete
  38. Quote unquote:
    'The Jakarta-based organisation also called for the authorities to deport Manohara as she was no longer an
    Indonesian citizen, by virtue of her marriage to the prince.'

    Cian pulak, mana dia nak pergi! Any takers??

    ReplyDelete
  39. aku menyibuk juga lagi ya...khabar nya DF dikehendaki di France untuk DIPENJARAKAN kerana dia MENGANIAYA maid nya sendiri yang memang2 ber asal sama negeri dgn dia 'INDONESIA' lohhh...sanggup dia menganiaya orang sebangsa nya sendiri dgn menjadi hamba seks suami nya...jadi tidak mustahil dia lebih2 sanggup menaniaya menantu nya aka org malaysia hanya kerana kepentingan nya...

    justeru itu kepada indonesian..tidak perlu meludah kami dgn kata2 penghinaan jika tak pasti dengan kesahihan.. lihat org kamu si DF juga bisa menghina bangsa sendiri utk kepentingan diri...kan?

    lihat sekarang..apa yang terbentang kebenaran mula menunjukkan diri bila si penipu tak berdaya mengatur strategi lagi...

    salam ukhwah...

    ( bila asik membaca kata2 penghinaan dari indonesia untk kami og malaysia memang bikin panas hati...jadi berhati-hati sebelum berkata2...takut lebih banyak dusta nya)

    ReplyDelete
  40. andrew, biar satu terangkan di sini. di malaysia ada 13 negeri (dlm bahasa inggeris dipanggil states bukan negara ya, negara adalah malaysia) ada 3 wilayah persekutuan ;Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. negeri2 ini diketuai oleh sultan dan ketua legislatifnya adalah menteri besar negeri2 tersebut.pulau pinang, melaka, sabah dan sarawak diketuai oleh Yang Dipertuan Negeri (bukan sultan ye..) dan ketua legislatifnya adalah ketua menteri negeri tersebut. Ketua negara malaysia ialah yang dipertuan agung yang dipilih dari sultan2 negeri secara bergilir2 untuk tempoh masa 5 tahun sekali. ketua legislatif malaysia ialah perdana menteri. dari melaka kalo ke kl ikut lebuhraya plus akan melalui negeri sembilan, tapi tidak benar jika negeri sembilan itu terletak ditengah2 kebun kelapa sawit. tetapi memang ada ladang kelapa sawit dan kebanyakannya di kawasan felda atau tanah rancangan. umpama dari jakarta kalo kebandung dengan kereta pasti lewat kebun teh bukan? tapi tidak bermakna bandung itu di tengah kebun teh. cukup dulu ya pelajaran geografinya.

    ReplyDelete
  41. ihh.. so vurnerable lah..kikikikik.. bukan nak perli sesiapa pun aku. bukan maksud nak bilang NS tu kat tengah utan Klp sawit pulak..
    belum cukup tu.. cik abang.. satu lagi boleh tak? tentang kebijakan kerajaan memindahkan pusat pemerintahan ke Pjaya, dan sekarang tidak di KL lagi? boleh tolong jelaskan?

    ReplyDelete
  42. Andrew - tetiba minat nak kenali Malaysia nampaknya? ada cewek kat sini ker?

    ReplyDelete
  43. junus..apa kamu orang sunda ya

    ReplyDelete
  44. Part 1.

    Rakyat Malaysia pada umumnya menganggap pekerja Indonesia bodoh, takterdidik, dan akar kejahatan di negara mereka meskipun faktanya delapan puluh persen penjenayah orang Malaysia sendiri. Betapa parah stereotip orang Malaysia terhadap Indonesia bisa dilihat di Malaysia Forum atau Indonesia Froum.
    Di pihak lain, orang Indonesia menganggap Malaysia “orang kaya baru yang sombong,” lantaran memperlakukan warga Indonesia dengan semena-mena, kejam, kasar, biadab. Tidak hanya terhadap buruh migran, penghinaan juga dilakukan terhadap olahragawan yang diundang resmi, wisatawan, bahkan warga yang menunjukkan paspor diplomat sekalipun. Xenofobia seolah berulang tatkala tentara, polis, dan anggota Rela berhadap-hadapan dengan orang Indonesia. Itulah akar yang membangkitkan sentimen anti-Malaysia.
    Meskipun tidak lagi dijajah Inggris, Malaysia melanjutkan dan dan mengembangkan undang-undang anti-subversi rezim kolonial yang represif dan birokrasi yang sangat kuat. Ini berkaitan dengan hasrat puak Melayu memonopoli kekuasaan untuk menghadapi minoritas etnis Tionghoa (35 persen) dan India (10 persen) (Anderson, 1998, dalam Haryanto dan Mandal: 2004: 7). Pranata-pranata sosial-politik Malaysia tersekat menurut garis etnis. Sampai hari ini, misalnya, bumiputera menjadi anak emas, kelompok kesayangan dalam menikmati peluang modernisasi.
    Sebaliknya, di Indonesia pasca 1998, suku Tionghoa mendapatkan pengakuan konstitusional secara politik, sosial, dan budaya. Identitas budaya Tionghoa yang sebelumnya terlarang, umpamanya, kini boleh dipraktikkan kembali. Barongsai — boneka naga raksasa — misalnya, sudah menjadi tradisi dalam perayaan nasional dan daerah, yang ditarikan oleh pelbagai suku, tidak hanya Tionghoa.

    Media cetak dan stasiun televisi berbahasa Mandarin tidak melulu berbicara tentang masalah komunitas secara eksklusif, tapi juga kebangsaan. Tidak seperti di Malaysia, puak Tionghoa di Indonesia adaptif, patriotis, dan berbicara dan berperilaku sebagaimana suku-suku lain.
    “Saya takpernah melihat mahasiswa-mahasiswa Melayu berbaur dengan mahasiswa-mahasiswa Tionghoa seperti di Indonesia,” seorang kawan bertutur tentang hubungan antaretnis di perguruan tinggi di Malaysia.
    Hubungan antarentnis di Malaysia jauh lebih rentan konflik lantaran pemingggiran etnis non-Melayu di Malaysia. Mereka merasa mendapat peran sebagai warga negara kelas dua. “Nasionalisme” di Malaysia bermakna nasionalisme demi kepentingan Melayu.
    Melayu berarti Muslim. Di luar itu non-Muslim. Secara serta-merta politik Malaysia pun meminggirkan agama-agama lain, padahal Islam di negara itu hanya dianut 55 peratus penduduk. Politik diskriminasi ini abai terhadap fakta bahwa di Sabah dan Serawak Muslim hanyalah minoritas. Ia juga abai terhadap realitas bahwa Malaysia seharusnya menjadi negara multikultur yang adil.
    Dalam era Mahatir United Malay National Organization (UMNO) - Barrisan Nasional mengekalkan dominasi mereka terhadap partai-partai oposisi secara licik dan keji. Dengan menggunakan undang-undang penjajahan warisan Inggris Internal Security Act, politik kroni-otoritarianisme menjadi “rapi.” Mereka menyiksa, dan membunuh, melenyapkan para pembangkang, seniman, aktivis, anggota partai lawan, ataupun tokoh oposisi.

    Jika pada tahun 1987 sebanyak 106 orang ditahan tanpa pengadilan, pada tahun 2000 Anwar Ibrahim diaibkan dan dipenjarakan. Gerakan reformasi dihentikan dengan tangan besi. Sebaliknya, di Indonesia, Partai Golongan Karya yang insaf dengan masa lalu telah belajar menjadi partai modern. Di parlemen, bersama partai-partai politik lain dan komunitas madani, partai ini punya andil melegislasi undang-undang yang pro-demokrasi dan penguatan hak-hak asasi manusia. Posisi berseberangan terhadap pemerintah dianggap wajar dan pengawasan yang sehat.

    ReplyDelete
  45. Part 2.

    Perguruan tinggi di Indonesia menikmati kebebasan akademik. Mahasiswa leluasa berpolitik, berunjuk rasa, mengkritik lembaga-lembaga kekuasaan dan kehakiman dengan bahasa paling kasar sekalipun. Di Malaysia, kebebasan intelektual dibungkam. Para kandidat mahasiswa dipaksa menandatangani perjanjian untuk menghindari kegiatan politik dan bersedia dikeluarkan bila itu berlaku.

    Contoh lain Profesor Chandra Muzaffar, seorang aktivis, intelektual terkemuka, kehilangan jabatan di Universitas Malaya. Chandra secara terus-menerus mengkritik pemerintahan Mahatir terutama pascapenangkapan Anwar Ibrahim.
    “Suasana kebebasan intelektual di Jakarta jauh lebih baik daripada Kuala Lumpur,” kata Andreas Harsono, seorang wartawan lepas.
    Di Indonesia, pada saat-saat puncak gerakan reformasi 1998, media massa berani mengambil resiko membebaskan diri dari belenggu pemilik modal yang sebagian berafiliasi rapat dengan Keluarga Istana. Gerakan reformasi menjadi popular dan memperoleh dukungan rakyat karena media massa menyediakan ruang bagi berita unjuk rasa mahasiswa, wawancara dengan tokoh-tokoh oposisi, dan pendudukan gedung parlemen di Jakarta.
    Di Malaysia, kepemilikan saham media massa dikuasai oleh pemerintah, sehingga media massa mengalami kendali dan pengawasan yang ketat. Alih-alih mengkritik kebobrokan struktur di Malaysia, media massa menjadi ajang propaganda UMNO dengan melakukan strategi politik “othering.”

    QUOTE
    Othering adalah strategi menegaskan jati diri dengan membingkaikan pembanding secara negatif. Rakyat Malaysia dibodohi, ditakut-takuti dengan propaganda bahwa bila reformasi ala Indonesia ditiru, kekacauan akan merebak di Malaysia. Pemerintah menyebarkan propaganda bahwa “reformasi Indonesia menciptakan kekerasan politik, memakan korban jiwa, dan menghancurkan harta benda.” Selain itu dicitrakan pula kepada etnis non-Melayu bahwa bumiputera yang berkuasa di Malaysia (UMNO) lebih beradab memperlakukan mereka ketimbang peribumi di Indonesia.
    Pembingkaian ini secara efektif berhasil menakut-nakuti kelas menengah puak Melayu dan etnis Tionghoa di Malaysia. Mereka tidak berani mendukung gerakan reformasi pimpinan Anwar Ibrahim terang-terangan, betapapun mereka bersimpati kepadanya.
    Penguasaan media yang ketat menyebabkan kebobrokan rezim penguasa takterungkap, takterdedah. Rakyat Malaysia dibius dengan keberhasilan-keberhasilan semu yang tampak indah secara kasat mata, tapi buruk di akar.
    * * *
    Semua itu menjelaskan mengapa berita-berita tentang rasuah, korupsi oleh para pejabat negara dan kroni-kroni Perdana Menteri Mahatir Muhammad serta keluarga takterungkap. Begitu juga kebengisan polis Diraja Malaysia. Rezim penguasa melalui media massa secara cerdik membius rakyat dengan mempropagandakan keberhasilan pembangunan negeri.
    Mungkin hanya mantan Deputi Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang sanggup gelisah menyaksikan kecurangan, pembodohan terhadap rakyat oleh penguasa. Proyek-proyek mega, dikerjakan tanpa tender, tidak terbuka, dan sekadar menguntungkan kroni dan keluarga Mahatir.

    Moralitasnya sampai pada titik taksanggup lagi membenarkan perampokan harta rakyat di depan mata oleh kroni dan keluarga Perdana Menteri Mahatir. Maka, dia tidak punya pilihan. Alih-alih menandatangani persetujuan dua juta dollar Amerika Serikat harta rakyat untuk anak perdana menteri, “Saya bersedia dipenjarakan dan difitnah,” katanya (Metro TV, 18 Oktober 2007 pukul 22.00).

    Pada tanggal 20 September 2000 Anwar ditangkap. Matanya ditutup. Lantas, Kepala Polis Diraja Malaysia memukulinya sampai pingsan. Padahal, dia mantan pejabat tinggi.
    Orang waras, takkan berlaku seperti itu, ujar Anwar. Menurutnya, ini pertanda bahwa sistem di Malaysia sudah begitu rusak. “Jika pemimpin dibegitukan, apatah lagi rakyat jelata?” katanya. “Kita berhadapan dengan manusia separuh siluman.”

    ReplyDelete
  46. Part 3.

    Sistem yang bobrok dan korup ini yang menyebabkan warga Indonesia dihinakan oleh Polis Diraja Malaysia berulang kali. “Padahal pada tahun 1970-an, Malaysia merayu Indonesia mengirimkan para guru, dosen, dan pekerja mahir membangun infrastruktur negara seperti bandara,” kata Anwar. Perlakuan yang menempatkan warga Indonesia sebagai hamba, tambahnya, “Bukan cara manusia beradab.”

    Pergantian kepemimpinan dari Mahatir Muhammad ke Ahmad Badawi tidak memberikan perbedaan penting. “Sistem sama bobrok,” ujarnya. “Ekonomi dipentingkan, tapi hak asasi manusia diketepikan. Angka-angka itu boleh memukau, tapi tidak secara kongkrit memberikan dampak kepada rakyat,” tambahnya.

    Kemapanan Malaysia, tambah Anwar, tidak boleh diukur dalam masa singkat. Dari sudut jangka menengah, Malaysia di bawah Badawi saat ini tertinggal, kata Anwar. “Ekonomi jauh mersosot, indeks korupsi turun lebih parah. ”
    Buaian rezim berkuasa di negara itu kepada rakyat mereka: Malaysia teladan bagi keberhasilan sebuah negara membangun. Negara-negara lain berada di belakang. Tak perlulah mengikuti negara lain. Media massa Malaysia menjadikan angkasawan pertama Malaysia sebagai salah satu exemplar bingkai “kejayaan Malaysia” itu, selain “prestasi bangsa Melayu sejauh ini.” Pembingkaian tersebut boleh dibilang bentuk fasisme lunak.
    Perhatikan propaganda pemerintah melalui Bernama berikut.
    QUOTE
    “We mustn’t forget that some countries, which were doing even better than us when we achieved Merdeka, had fallen by the wayside because of poor governance and instability.”‘


    Jika yang dimaksud “some countries“ di antaranya Indonesia, strategi othering tersebut boleh dibilang sudah kadaluarsa.
    Perjuangan melawan rasuah di Indonesia dalam sembilan tahun terakhir membuahkan hasil — meskipun masih jamak pekerjaan rumah tersisa. Komisi Pemberantasan Korupsi berhasil mengungkapkan pelbagai penyelewengan. Tidak sedikit pejabat negara, mulai anggota parlemen, hakim, bupati, gubernur yang diadili dan dipenjarakan. Budaya takut menerima suap dan korup mulai muncul. Tidak mungkin fenomena ini terjadi di Malaysia saat ini karena pengawasan masyarakat sipil terhadap kekuasaan begitu lemah dan korupsi adalah bagian integral sistem negara itu.
    Bernama, misalnya, takkan berani mengangkat kasus korupsi tingkat tinggi yang diungkapkan Anwar Ibrahim. Anwar berhasil mempertunjukkan kepada rakyat lewat Youtube video skandal sistem peradilan di Malaysia yang melibatkan hakim agung. Dalam video itu seorang pengacara berkata kepada sang hakim ada saudagar perjudian bersedia membayar “asalkan Anwar dan kawan-kawannya dipenjarakan.”

    Media massa arus utama semacam Bernama sekadar menjadi corong penguasa untuk membantah. Namun, fakta bahwa aksi unjuk rasa dua ribu pengacara di jalan-jalan Putra Jaya mengecam skandal tersebut menunjukkan bahwa tidak semua rakyat Malaysia dapat menerima kebohongan penguasa. Dua ribu pengunjuk rasa, untuk ukuran Malaysia itu kejadian luar biasa.

    ReplyDelete
  47. Part 4.

    Pada pokoknya, di tengah propaganda ramai dan gencar tentang kejayaan Malaysia, negara itu sesungguhnya semakin mengarah ke budaya korup. Presiden Transaparansi Internasioal Malaysia Tunku Aziz Ibrahim berkata:
    QUOTE
    “Selama bertahun-tahun saya melibatkan diri dalam perjuangan membanteras korupsi baik di Malaysia mahupun di peringkat antarabangsa, saya hanya menggunakan istilah sistem korupsi, di bahagian dunia sebelah sini, kepada jiran kita Indonesia dan Filipina. Hari ini kita (rakyat Malaysia) sudah sampai ke tahap yang sama dengan mereka, dan daripada segala petunjuk yang ada kita memang kalah kepada mereka.”


    Tambahnya lagi:
    QUOTE
    “Sejak tiga tahun yang lalu, di halaman kita sendiri (Malaysia) keadaan sudah berantakan, dan pelbagai cara menunjukkan betapa amalan korupsi sudah menjadi satu cara hidup, sehingga saya selesa mengatakan bahawa selagi tidak ada kesanggupan dan kesungguhan kepimpinan yang lebih teguh dan perkasa untuk membanteras korupsi secara berani, Malaysia akan terus bergelumang dengan stigma sebuah negara yang membangunkan perilaku rakyat yang tidak beretika, ataupun secara lebih kasar lagi eloklah saya katakan, korupsi sudah menjadi satu kesenian yang halus di mana orang politik dan pegawai perkhidmatan awam saling berlumba dan beradu-domba antara satu sama lain untuk mengumpulkan kekayaan yang di luar imaginasi kita.”
    Biasanya pejabat yang berkuasa berkelit dengan berkata, “Jangan membesar-besarkan,”. atau “Jangan permalukan diri sendiri.”
    * * *
    Semua fakta itu mempertegas dan meyakinkan bahwa dalam banyak aspek Indonesia punya potensi yang jauh lebih cerah, lebih jaya daripada Malaysia. Capaian derajat demokrasi dan hak-hak asasi manusia yang semakin matang ini telah meninggalkan Malaysia yang tidak beranjak jauh dalam sepuluh tahun terakhir.
    Sejuta persoalan pasca-Deklarasi Kemerdekaan 1945 justru menjadikan pengalaman Indonesia semakin kukuh, berkualitas dan lengkap. Indonesia telah memenangi perjuangan bersenjata, mengatasi perdebatan ideologis dan pemberontakan daerah, melewati konflik sipil, isoloasi, bencana alam yang dahsyat, krisis politik, ekonomi, sosial yang parah. Indonesia juga pernah menjalani sistem diktaktor sipil, militer, maupun demokrasi liberal sekaligus dalam rentang waktu kurang dari tiga perempat abad.

    Mungkin belum semua persoalan diselesaikan, tapi bertahannya Indonesia sebagai sebuah negara — yang ketika menyatakan kemerdekaan pada tahun 1945 diperkirakan takkan berusia lebih dari sepuluh tahun — merupakan berkah Tuhan selain kemampuan rakyat beradaptasi dan bekerja keras.

    ReplyDelete
  48. malingsia - kau ni potonglah...

    ReplyDelete
  49. @fes
    he..he...sebenarnya batak asli sih..Medan,stay currently di pekanbaru sih.Keluarga kebanyakan di Bandung.jadi yah....gitu deh fes.

    ReplyDelete
  50. @junus
    ohhh....ceritanya dapet istri mojang bandung nih....salam buat istri yach (sok kenal aja hihi...)

    ReplyDelete
  51. Malingsia
    Apa kena mengena hal Mano/TT dengan apa yang kamu tulis (most likely cut and paste)? Apa apa ajalah Malingsia. Dari apa yang kamu bentangkan ternyata Malaysia tidak mampu menandingi Indonesia dalam semua bidang. Malah Indonesia terlalu maju berbanding dengan Malaysia sampaikan hutang dengan IMF pun Indonesia yang dapat dulu. Malaysia masih jauh kentinggalan dalam hal ini.

    ReplyDelete
  52. hi mano salam kenal

    semwa yang kamu kata kan benar ada nya kalu kamu pergi dan tingal di indon pasti kamu dapat merasakan keramahan orang2nya mereka kompak sangat peduli dengan sesama. orang nya baik2 benar masala agama memang kuat di indonesia.tapi di mana2 semwa orang tu sama ada yang jahat dan ada yang baik tak semwa orang baik kalu la semwa orang baik aman la dunia.

    yang suka mencaci maki orang malaysia saya rasa mereka tak perna tingal da malaysia mereka cuma mendengar kabar2 dari berita2 saja jadi tak tau suasana malaysia macam mana..
    saya selalu holiday ke malaysia saya sangat kagum dengan suasana di malaysia orang melayunya tingi budi bahasanya. mungkin orang cuma tau kalu malaysia adala negara melayu jadi semwa orang nya melayu tapi mereka tidak tau kalu di malaysia tak cuma melayu saja penghuninya.tapi ada banyak yang jadi penduduk tetap malaysia seperti cina dan india dan ada bebrapa lagi.sejak 2004 ini yang saya tau ada 8 pembantu ruma tanga dari indonesia yang di siksa setenga mati di malaysia oleh majikan. yang terahir ini siti hajar 8 orang ini di siksa berat yang ringan2 banyak lagi tau ka anda pelakunya bukan kaum melayu tapi rata2orang cina ynag suda jadi warga malaysia.mereka la yang mencoreng nama baik malaysia.tapi banyak di antara kita yang tidak tau mendalam tentang ini pasti menyangka orang melayu la pelakunya karna malaysia negara melayu.tapi itu sala sebenarnya..

    tapi dimana2banyak orang jahat tak kira di indonesia atau di malaysia.kalu semwa orang abaik aman la dunia kita hehhehe

    sedi saya membaca penakuan mantan suami fajarina..kasisan manohara yang memiliki seorang ibu yang sebegitu.semoga la allah membukana pintu hati fajarina untuk melihat dan menyadari siapaa dirinya. tiada yang abadi di dunia ini.bersukurla jika kita mempunyai ibu yang baik hati nya.
    seorang ibu yang baik tak mau dia menyusakan anak nya.saya bersukur mempunyaia seorang ibu yang mulia hatinya.i love you mom

    saya berharap pernikahan manohara dan tengku fakhry tidak berahir dengan perpisahan tapi baikkan lagi yang sala mintak maaf kalu mano yang sala sujud la di kaki suami.hehehehhe...biar blog ini tiada caci maki lagi yang ada cerita menarik antara suami istri yang bahagia yaitu mano dan TT.pasti de yang suka berdebat pendapat yang saling caci maki di sini jadi temanan hehhehhe

    ReplyDelete
  53. Malingsia,

    terima kasih di atas penerangan anda yang panjang lebar. Kesimpulan yang anda cuba sampaikan, Malaysia berkerjaan opresif, dan rakyat di tindas. Patutlah ramai rakyat Malaysia yang berhijrah ke Indonesia, masuk secara halal atau haram. Patutlah ramai yang sanggup mati meredah Selat Melaka menuju tempat impian, Indonesia.

    Terima Kasih Malingsia

    Ikhlas
    ali - rakyat Malaysia tertindas yg mengharapkan belas ihsan Indonesia yang maju dan makmur

    ReplyDelete
  54. korg penah terpikir x..kan daisy pakai susuk..naper dier je x ngorat TT...naper suh anak dier..hahaha

    >>Malingsia,
    Malas nak baca komen anda...panjang dan entah ape2..tidak masuk topik..dengan lebih tepat lagi buang masa den jo baco neh..

    ReplyDelete
  55. @fes
    istri sebenarnya asli banten (nah lo..)
    bapak mertua merantau ke aceh ,dapat istri orang batak.dikasih marga jadinya bapak mertua.jadi sebenarnya istri orang medan.
    jadi kami sama sama sumatra utara ,tapi stay di pekanbaru.kok jadi isi daftar riwayat hidup begini yah...

    ReplyDelete
  56. ndak urang awak pajo ko ...

    ReplyDelete
  57. sori out of topic lagi ya.. alih2 tajuk dari pasangan Diraja berpindah ke keluarga pasangan Diraja.

    mending gue ladenin si Aurora, lagi best ler..

    @aurora
    i'm still single dinda.. saje jer nak tau. kalaulah aku dapat jelaskan citer si mamat tu kat kawan2 aku yang nak melancong ke sana.. best ler. tak takat cakap pasal pariwisata jer, tapi juga geografi n pemerintahan. lagi best la dinda.

    aik... dah tambah jadi 13 ke? dulu masa sekolah aku tau state ada 9 jer.. x sudi ker korang jawap berkenaan Pjaya tadi?

    ReplyDelete
  58. Rating tajuk ni merosot nampaknya.. mungkin karena headline juga kurang nendang. sudah tidak membahas soal pasangan Diraja melainkan ke pihak keluarga. mungkin habis ni giliran Dato' Kadar Shah dan Dewi SA mendapat giliran..

    ReplyDelete
  59. hi ali
    salam

    saya rasa kamu jangan la ambil hati
    dengan comment si mlgsia tu
    angap la comment merepek yang out dari topic yang sebenar..
    dari comment yang kamu tulis saya dapat rasakan rasa sedi di hati mu..

    ali biar la waktu yang kan membukti kannya kalu semwa yang dia cakap tu
    tak betu...

    selamat petang ali.........

    ReplyDelete
  60. i'm indonesian, and i got this one statement from indonesian forum, so please confirm the law in malaysia about marriage and citizenship, based on this indonesian citizenship law statement

    ====
    UNDANG-UNDANG KEWARGANEGARAAN REPUBLIK INDONESIA 2006

    Pasal 9



    Permohonan pewarganegaraan dapat diajukan oleh pemohon jika memenuhi
    persyaratan sebagai berikut:
    a. telah berusia 18 (delapan belas) tahun atau sudah kawin;


    Pasal 26(1)
    Perempuan Warga Negara Indonesia yang kawin dengan laki-laki warga
    negara asing kehilangan Kewarganegaraan Republik Indonesia jika menurut hukum
    negara asal suaminya, kewarganegaraan istri mengikuti kewarganegaraan suami
    sebagai akibat perkawinan tersebut.

    Pasal 23
    g. tidak diwajibkan tetapi turut serta dalam pemilihan sesuatu yang
    bersifat ketatanegaraan untuk suatu negara asing;
    ===

    so please do make confirmation about that (especially about the point 26 (1))
    if malaysia proven giving the citizenship to women based on the husband, then manohara can be deported back to malaysia, since she lost her indonesian citizenship

    she MUST already choose her citizenship, since she's even still 17, she's already married.

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Ali dah lah tu.. jangan masukkan dihati ya.. Mr. Malingsia juga. itu semwa kerana tajuk tu dah melarat2 cakap pasal keluarga Diraja, bukan pasangan tersebut. sebab tulah semwa komenter jadi macam ni. termasuk aku juga ni..

    (sibuk nak mengata si Jaka sembung tu bawa golok, tetiba golok tu pindah pulak ke tangan aku.. sampai bertanya ke Aurora dan si Mamat benda2 merepek.. kikikikikik....)

    Fes kalau kamu ternampak si jaka sembung tu lewat, panggil sekejap aku nak balikkan golok dia..kikikikikik....

    ReplyDelete
  63. @honey...
    ya gitu deh honey.. apalagi sekarang airasia banyak promo ke KL, gue pantengin terus tuh situs airasia. pas lagi ada promo langsung embat.

    tempat yang paling saya suka di Malaysia tu Dataran Merdeka. ingat nggak jaman dulu filmnya Yusoff Haslam berjudul "Debu-debu Kotaraya" mengambil setting di gedung mahkamah disitu. teringat masa2 kecil.

    terus filmnya Eman Manan dan Fauziah Ahmad DAud berjudul "Bayi Tabung" dengan artis Dedi Mizwar dan Widyawati, film garapan indonesia-malaysia juga settingnya disana..

    ReplyDelete
  64. @junus
    Ohh....gitu ya....tak kira dapat mojang bandung. Jadi orang sumatra yah. Eh aku punya ade juga dia sekarang di Nunukan dekat ama Malay gitu

    ReplyDelete
  65. @andrew
    haha...kamu ini ada2 aja. Emang film silat kaleee....

    ReplyDelete
  66. hahaha...dah jd medan perkenalan plak blog neh...huhuhu

    ReplyDelete
  67. eh..ak ada konfius sikit lar..naper mano xnak mengaku yang george manz tu her father..?gune nama pinot (her stepfather)...why ea? anyone?

    ReplyDelete
  68. Kepada semua pembaca warga indonesia, sila baca artikel dari Malay Mail malaysia...jangan setakat tengok gambar sahaja. Kebenaran sudah terang lagi suluh mengungkap kejahatan and dementedness tiga beranak ini. Jadi tidak usah berdebat panjang lagi. Kasus ini saya yakin akan selesai jua.

    Akhirnya KEBENARAN keluar juga dimana Daisy Fajarina adalah ketua iblis dalam hal ini dan Kadar shah rupanya penipu, pembelot. This is a wake up call for the indonesian press yg selama ini memaparkan berita yg BIAS dan tidak mengaku tentang daisy dibawah red interpol frendch hinggalah malay mail malaysia mengeluarkan dokumen sah Daisy telah dihukum penjara 18 bulan dan daisy kabur dari perancis. Juga George Mann is seeking US to HELP him recover Manohara from indonesia. Bukan seeking help from US to press charges on TT.

    SYABAS pada MALAY MAIL dan TT. You go all out man! May the truth prevail!:)

    ReplyDelete
  69. Tembam said...

    Malingsia
    Apa kena mengena hal Mano/TT dengan apa yang kamu tulis (most likely cut and paste)? Apa apa ajalah Malingsia. Dari apa yang kamu bentangkan ternyata Malaysia tidak mampu menandingi Indonesia dalam semua bidang. Malah Indonesia terlalu maju berbanding dengan Malaysia sampaikan hutang dengan IMF pun Indonesia yang dapat dulu. Malaysia masih jauh kentinggalan dalam hal ini.
    July 7, 2009 11:36 AM

    exactly Tembam.

    Malingsia, BASI bangat seh omongan kamu.

    ReplyDelete
  70. mamat said...

    heran nih, kenapa komen2 dari forumer indon x masuk2 sini sejak dari malam tadi????? nothing to say?
    July 7, 2009 8:16 AM

    :) dah malu. beriya dok komen dulu skang dah malu keluar berita kaw-kaw Daisy and Mano rupanya Daisy CON WOMAN. :P kui2

    and shame on indonesian press too.

    ReplyDelete
  71. andrew said...

    sori out of topic lagi ya.. alih2 tajuk dari pasangan Diraja berpindah ke keluarga pasangan Diraja.

    mending gue ladenin si Aurora, lagi best ler..

    @aurora
    i'm still single dinda.. saje jer nak tau. kalaulah aku dapat jelaskan citer si mamat tu kat kawan2 aku yang nak melancong ke sana.. best ler. tak takat cakap pasal pariwisata jer, tapi juga geografi n pemerintahan. lagi best la dinda.

    aik... dah tambah jadi 13 ke? dulu masa sekolah aku tau state ada 9 jer.. x sudi ker korang jawap berkenaan Pjaya tadi?
    July 7, 2009 5:36 PM andrew said...

    sori out of topic lagi ya.. alih2 tajuk dari pasangan Diraja berpindah ke keluarga pasangan Diraja.

    mending gue ladenin si Aurora, lagi best ler..

    @aurora
    i'm still single dinda.. saje jer nak tau. kalaulah aku dapat jelaskan citer si mamat tu kat kawan2 aku yang nak melancong ke sana.. best ler. tak takat cakap pasal pariwisata jer, tapi juga geografi n pemerintahan. lagi best la dinda.

    aik... dah tambah jadi 13 ke? dulu masa sekolah aku tau state ada 9 jer.. x sudi ker korang jawap berkenaan Pjaya tadi?
    July 7, 2009 5:36 PM

    andrew, ko ni orang indon sekolah malaysia ker, orang malaysia duduk indon? slang dah campur2 biar betul ko ni..state 13 ler..x pernah 9...ko sekolah ner?

    ReplyDelete
  72. inilah antara adegan menarik dalam kasus Manohara yang diseksa oleh suami, tapi kelihatan foto diatas adalah sebaliknya, nampaknya Manohara yang menyeksa suaminya TT.

    Tu blog owner perli manohara...sinetron nak bankrap....eh mano, pegi bayar hutang ko kat TT yg nak 1 juta MYR tu...bukan 1 juta rupiah...1 juta rupiah =rm500 aku pun boleh...skang indonesia rupiah 2700 rupiah=1 RM...tapi fluctuate naik turun aku x tau ler skang bape..

    ReplyDelete
  73. @master yoda..
    tepaksela daisy jual susuk emas dier tuh..nk bayar utang...

    ReplyDelete
  74. And may add 2 points:

    1. George Manz certainly did the right thing to recover Manohara from indonesia from the evil mother and thank you for believing that TT is better suited taking care of Mano. Only Mano seems the stupid one defaming own husband and the mother Daisy is the greater evil. The birth certificate CLEARLY shows that George Manz is manohara's father which manohara shamelessly denied. Jurgen Reiner pinot is NOT her father.

    2. What has rm947,000.00 has got to do with Manohara's virginity? A debt is a debt owed so mano, pay up! and your virginity has got nothing to do with it! probably dah jeruk busuk sebelum TT memperistrikan kau. Kesian TT tertipu...(nak cakap pasal virginity macam kita x tau dulu dia bekas pacar Adri Bakrie..)

    ReplyDelete
  75. Salam Andrew, saya ada nampak soalan awak di atas tu, kesian plak tgk belum ada org yang menjawab lagi, mungkin out of topic kot . Meh saya tolong jawab. Apa2 pun sorry to moderator ye, out of topic . Tumpang lalu sikit je

    Cetusan idea memindahkan pusat pentadbiran daripada KL ke Putrajaya merupakan tindakan paling bijak , kreatif, pro aktif serta innovatif daripada zaman bekas perdana menteri kami Tun Dr Mahathir. Kesesakan dan kepadatan penduduk di KL menyebabkan bangunan pentadbiran kerajaan bukan sebuah tempat yang kondusif untuk mendapatkan perkhidmatan. Secara ikhlas, faktor kesesakan & kurang kemudahan tempat letak kenderaan serta tahap kualiti perkhidmatan awam juga menyumbang kepada senario ini.

    Banyak manafaatnya baik dari segi mengalihkan trafik dari pusat KL, pemusatan pentadbirannegara dan sebagai salah satu mercu tanda Negara. Tidak dpt dinafikan Putrajaya adalah bandar yang tersergam indah, teratur dan pembinaan yang terancang yg boleh dibanggakan serta menjadi symbol serta mercu tanda negara dan mashyur di pelusuk dunia.

    Bandar yang berkonsepkan lanskap yang cantik, berserta tasik buatan dan taman2. Tapi ianya bukan mempunyai nilai kosmetik sahaja bahkan konsep smart building dan town. Ianya mempunyai system pencegah kebanjiran, maklumlah byk2 bandar2 di merata dunia , termasuk KL ada kalanya mengalami banjir. Struktur bangunan juga cantik, moden sistem arkitek yg unik yang tidak meniru system bangunan di barat. ( ehem penjajah kami itu le)
    Jika diamati, Putrajaya mempunyai banyak tempat letak kereta (walaupun sesetengahnya agak jauh daripada bangunan pentadbiran). Sudah tentu ada sedikit kelemahan spt maintenance, nak2 selepas TDM tidak telah bersara.( apa2 pun tiada sesuatu yang sempuran di dunia ini kecuali Allah) pada pandangan saya Putrajaya merupakan salah satu mega projek yang berjaya, dan taklah membuang duit . Seperti juga pojek highway berpuluh tahun dulu, mula2 dikutuk pihak2 pembangkan tapi akhirnya mereka yang guna dan sibuk nak buat di tempat mereka juga. Apa2 pun moralnya ,dalam hidup mesti berani ambil risiko jika nak berjaya.

    ReplyDelete
  76. hi semua,hi honey,hi andrew,salam sejahtera

    actually i buat id: manohuruhara tapi yang keluar cuma mano saja.so to make it clear ,i bukan nak tiru2 nama mano tu.

    saya mengikuti kes mano ni sejak dari bulan april lagi,masa mula2 keluar video dia nangis2 di telepon tu i pun rasa kesian la jugak,dan marah jugak.....tapi tak berani nak kata apa2 sebab tak dengar cerita dari belah pihak TT lagi.lagipun hal melibatkan istana so i pun paham kalau press malaysia tidak buat liputan yang menggangu sensitivti dan kredibiliti istana yang berdaulat.tapi adalah jugak rasa suspicious bila daisy OVER ACTING menuduh takut anaknya di-apa -apakan sampai mati.itu adalah satu tuduhan yang melampau dan berat.dalam hati i terpikir : takde insuran ke mulut dia ni? cakap main sedap mulut je.orang yang tak berpelajaran je akan bercakap macam daisy ni.aku rasa orang yang educated pun akan geleng kepala melihat cara daisy berkata-kata.sebab dia berkata tanpa bertapis ,yang akan memakan dirinya sendiri

    setelah lebih 3 bulan meneliti kes ini,memang telah terlihat banyak penipuan daisy dan manohara.agaknya mano tu sudah terkena ilmu hitam emaknya.kalau tak,takkan lah george manz pun berani berkata daisy adalah "evil women".cerita2 kena dera yang sadis tu tu obviously adalah rekaan daisy berdasarkan pengalamannya mendera shaliha.

    betulkah mano didera?kami mahukan bukti yang SAH.diulang....BUKTI YANG SAH.omongan kosongmu sudah tidak berharga lagi.apa yang menyebabkannya tega membenci suaminya sendiri.mano kata kepada malaysiakini dia tidak pernah menyintai suaminya.maka apakah motif mano berkahwin?semestinya kita semua sudah tahu kerana apa.

    mano tu lebih baik kau tutup mulut dari kau buat statement yang kontra.penipuannya sudah banyak keluar,kata-katanya semua akan menjadi bukti di mahkamah.ini semua akan menjejaskan kredibiliti mano di mahkamah nanti.semua tindak tanduknya akan dinilai oleh judge.mano ni...orang jawa kata : goblok..... itulah mano kan ke lebih baik kau habis sekolah dulu sebelum kau mengada ngada tak sedar diri umur berapa.yang kau tahu ABC itu ialah Armani,Burberry,Chanel. G for Gucci,H for Hermes,L for Louboutin. si daisy kembang hidung menceritakan manohara fasih berbahasa inggeris dan perancis.Fasih ke berbahasa inggeris kalau memanggil egg yolk sebagai : yellow egg?

    rezeki manohara yang dia dapat sekarang(melalui jalan yang tidak berkat) akan tidak akan kekal lama.ibarat mee segera.kes manohara ni sama la jugak dengan kes jacqueline gillespie warga indon australia yang kahwin dgn kerabat diraja ? dulu tu .jacqueline telah memburuk burukkan istana kerajaan suaminya dan menulis buku bertajuk : once i was a princess .

    apakah pengakhiran hidup jacqueline?adakah dia berjaya mendapat simpati masyarakat dan hidup senang lenang diakhir hidupnya setelah pernah murtad dan mengkristiankan 2 anaknya? jawapannya: dia hidup dalam badi dengan jodohnya sampai ketangan direktor filem porno dan menderita kanser.

    dalam bukunya memanglah banyak penipuan.contohnya dia kata dia tinggal di istana.bila press australia datang nak tengok istananya tak dapat yang dapat cuma rumah banglo biasa 2 tingkat je.dalam buku dia kata anak-anak takutkan laki dia.betul ke? sebenarnya bila suaminya larikan anaknya naik bot,bila sampai di irian jaya,anak2nya dapat tahu irian jaya dekat dengan malaysia,anak-nya gembira bukan kepalang.

    pada zaman tu jacquelline mendakwa didera suaminya,mengatakan suaminya sexually violent ,jahat dan sebagainya.

    tengoklah nanti apakah pengakhiran hidup mano.ibunya dipenjara ke akhir hayat(perancis,malaysia,indon-tuduhan menipu duit yang banyak).satu hari nanti mano akan tak cantik lagi(sekarang pun dah tak cantik gendut) dan jatuh miskin akibat keborosannya.masatu dah takde siapa memandang simpati mano kerana hilang rasa hormat padanya.

    ReplyDelete
  77. utk kesekian kalinya kura2 botak fuck'hry berbohong melalui gambar hasil rekayasaan guna menipu opini publik lagi. Beginilah akibatnya bila negara yg masih menganut tirani kerajaan. Lain hal nya dgn Indonesia yg Republik & demokratis pula. Seorang pemimpin negara aja masih bisa menerima kritikan rakyat jelata. Coba di kelantan, boro2, rakyatnya gemetaran.

    ReplyDelete
  78. this is old photo when your monsterous TT has not become monster, all her public appearance with TT is a premediated drama from the palace,
    she has to use non verbal communications codes to tell that she is in danger, on youtube video http://www.youtube.com/watch?v=t7d8UGrpnM0 look at the video between 2:34 ~ 2:36 and again at 2:45, TT's face changed
    into a monster at 2:48

    ReplyDelete
  79. Naga,
    Sila baca komen saya diatas. saya mengaku Indonesia itu memang lebih maju, demokrasi dan kaya raya dari Malaysia. Habis cerita. Tak payahlah disebut sebut lagi. Indonesia kaya raya sampai hutang dengan IMF pun bertimbun timbun. Malaysia tak ada semuanya tu.

    Joanne,
    All the so call youtube evidence is no longer 'evidence'. In fact never was. Base it on facts lady, look at the latest development in this case and all the evidence that has been presented.

    ReplyDelete
  80. a person's face is a reflection of his character, TT's moral and worthiness of character it seems, can be seen in his sadistic face!

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. Joeanne said...
    all the reports on your local malaysian dailies are paid for,just look at who owns
    the press in malaysia.

    All Manohara's public appearance with TT has been premediated drama from the palace,she has to use non verbal communications codes to tell that she is in danger, look at youtube video
    http://www.youtube.com/watch?v=t7d8UGrpnM0
    between 2:34 ~ 2:36 and again at 2:45, TT's face changed into a monster at 2:48

    July 8, 2009 1:12 AM

    Joeanne said...
    a person's face is a reflection of his character, TT's moral and worthiness of character it seems, can be seen in his sadistic face!

    July 8, 2009 7:07 AM

    Joeanne, aren't you the one who said you hate being a muslim because you said abuse cases only happens within the islamic community and muslim husbands. where have you been? abuse cases even happened in christian, hindu, buddhist or other religion. You must be a sad non-muslim who doesn't know anything about Islam in the 1st place or a sad muaallaf who converts into muslim and regrets it prolly ur spouse tak ajar you what is islam yg sebenar. You should read the previous posts on what islam is really is and on the abuse cases and husbands. Get your facts right before you say anything which appears very superficial. what makes you think daisy and manohara are not being paid too to be on indon press? The biological father from US has already given statement on daisy's scam. Now WE can pressure US to recover manohara from daisy. shame shame. :) and yes, who cares if our press is being paid, as long as the proof is genuine and well documented.

    and as someone who is NOT TT's wife, you are in NO position to comment on TT being sadistic or not just by looking at his face. TT looks fine to me. Probably YOU are talking from experience having sadistic partners or spouse yourself. :) YOU are just ashamed because now all proof has surfaced which is TERANG LAGI SULUH vs mano and daisy. The indo press-sloppy job.

    ReplyDelete
  83. Joeanne said...
    the husband abused his manhood by bullying a woman, for this is the reason why i hate being a muslim, would rather happy being a human instead of animal instead.

    July 2, 2009 12:11 PM

    @joeanne Being a muslim has nothing to do with abusing wife. Islam forbids husbands to abuse their wife. This is what non-muslims fail to understnd. Just because a muslim man can marry 4 (more than one)muslim men are dubbed sex maniac, just because our prophet muhammad married a young girl named aishah therefore he's a pedophile, just because ISLAM allows a husband to beat his wife BUT WITH LIGHT BEATINGS therefore Islam is abusive. How can you say such things that is why you hate being a muslim? are you muslim? if you are i do not think you fully comprehend this. All religion, including ISLAM forbids violence and that includes abusing wives. Let me answer youlah k.

    1. TT issuing statement asking mano to return to him does not literally mean return to him, it could mean return to kelantan to sort things out legally.Do you know that a Syariah court could grant an 'injunction' for mano to use vs TT since she claims she hates TT so much.

    2. Like i said, no laws on this earth can settle this unless the laws of Syariah and origin of place they wed, ie; Kelantan. All other are irrelevant that includes Indonesia.

    3. Doesn't it occur to your mind that TT is just practising his rights as muslim man to request his wife to come back to kelantan probably because there's no abuse in the 1st place? whatmore it is proven what kind of mother manohara has-Daisy.

    4. Our prophet nabi muhammad had more than one wife. Granted. He married a young girl named aishah who is the daughter of his own best friend-saiyidina abu bakar. They only married but sexual relations only happened when aishah was 16 yrs old. And how can one compare now and during those days? Those days it is even permissible for some prophets BEFORE muhammad to even have concubines. Even David (biblical name, in arab prophet dawud) has 999 concubines. The values those days and today is different.Thus our prophet muhammad is NOT a pedophile.

    5. Muslim men can marry more than 4, but not as and when he wants. Do you know that it is not that easy. Easy are the ones you see on TV. in real life, there are 'syarats' to marry more than 1.

    6. Beatings to the wife. Let me clarify this. I am not a pious muslim but this is what we all muslims know. Islam only allows light beatings from husband to wife. It is not 'how to beat a wife', but rather in the real world, you do NOT beat or abuse your wife. Light beatings wld suffice. Light beatings which does not hurt the face or leave a mark on her body. If a man is pissed with an insolent wife, wldn't a man raise his hand? We are only human. But not slapping..rather light beating for the wife to 'sedar' or realise she's too much in being insolent. And this is insolent wife.
    I have heard somewhere a 'fatwa' even exist in some arab country that a muslim woman cld beat the husband back for self defence. So you see, Islam is a dynamic religion. It fits days which are 10,000 years before and now.
    So don't say 'this is why you hate being a muslim' just by what you see on the surface. Just because one arab is a terrorist does not mean Islam is.

    ReplyDelete
  84. mano, im so interested in Jacqueline story... i tot shes doing well with ther welfare organisation? is her 2children still a muslim?

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  86. kura2 botak dari kelantan menipu publik malingsia melalui foto yg sengaja dibuat2 oleh geng fuck'hry lagi. Sungguh bejad & tdk beriman.
    Negara yg berbentuk kerajaan penguasa sultan/tengku & raja2nya bersikap tirani. Negara
    Republik Indonesia yg plg sip, alangkah indahnya
    demokrasi dinegara Republik Indonesia ku.

    ReplyDelete
  87. hi honey,kalau honey cakap bilik hotel kat melaka berhantu i percaya la,thats mungkin di kota melaka itu sejarahnya sudah beratus tahun,pernah ada pembunuhan,peperangan.disana sini ada kubur2 dutch.jadinya mungkin ada soul yang tidak aman .sedangkan zaman jepun yang baru 50-60 tahun lepas pun,cerita hantu jepun selalu kedengaran.apatah lagi kota melaka yang pernah jadi tempat peperangan.

    tentang kisah daisy yang meng "twist" fakta,biasalah lah tu.semua act daisy boleh dijangkakan.kalau kita kata ini huruf 'M" daisy akan kata no ,ini huruf "W" .kalau daisy bukan pembelit tidaklah mohd soberi mengatakan yang dia pernah ditipu daisy 7 kali semasa mengajak mano pulang ke kelantan,yang mana daisy dalam mengatakan mano boleh pulang(tapi sebelum pulang daisy mahu semua kemahuan materialnya diuruskan)

    bila george manz keluarkan statement ,daisy pun menterbalikkan faktanya dgn mengatakan georgemanz lah yang jahat dan kaki pukul.SO ITS VERY OBVIOUS KAN HOW DAISY IS TWISTING THE FACT.daisy lah yang baik,mano lah yang baik,semua orang lain jahat.geroge manz jahat,shaliha lanti jahat,TT jahat

    yang baik siapa?tu hah puteri bunian yang turun dari langit si mano tu

    come on lah people,common sense sudah hilang kah?

    to singa......kisah pengakhiran jacquelline itu ialah dia sudah bertaubat memburuk -burukkan bekas suaminya,dan dia menghabiskan sisa sisa hidupnya membuat kerja amal.kedua2 anaknya membesar sempurna(pastilah kerana meraka keturunan diraja),dan anak perempuannya mencarinya melalui email (atas dasar nurani anak kepada ibu) dan mereka telah berjumpa dan berbaik-baik.bekas suaminya pun tak melarang silatur rahmi anak dan ibunya sebab anaknya sudah besar dan boleh pikir baik buruk sendiri.singa u boleh carik youtube jacquelline disana ada videonya bersama anak-anaknya

    ReplyDelete
  88. Tengku kura2 botak saudara fuck'hry dari kelantan harus instropeksi dahulu sebelum mengeluarkan kata2 konyol. Mana mungkin seorang istri yg sudah terpenuhi nafkah lahir, bathiniah & biologis nya secara alami/normal bisa kabur ???????????????????????? Wong istri pemiskin yg saban malam nginap dibawah kolong jembatan saja masih betah sama suaminya. Kecuali,,,,antara fuck'hry & manohara telah bersekongkol utk membuat ceritera sinetron spy lebih hidup & seru,,,,???????? Tapi apa masuk akal manohara menyayat tubuh mulus & indah nya sendiri demi sinetron yg honor nya lebih murah dibandingkan kehidupan mewah lux glamour selaku istri tengku botak itu (ini pun bila tengku botak kelantan waras & ikhlas dlm mengasihi istrinya) ?????????? Atau pula manohara sdg tidak waras nekad menipu publik Indonesia dgn membuat statement bahwa dirinya telah dianiaya oleh suami siri bermental kodok ????????

    ReplyDelete
  89. tengku kura2 botak dari kelantan patut dikasihani karena mudah terpengaruh oleh provokasi lingkungan sekelilingnya. Intinya kura2 botak menyesal kemudian krn telah menikahi manohara dgn cost yg dia anggap expensive. Ini sbg akibat botak kelantan begitu yg gampang mendengar hasutan dari org2 sekelilingnya, akibatnya tindakan kekerasan & penganiayaan pun berlakulah !!!!!!!!!!!! Ini ihwal kejiwaan. Lalu tengku bermental kodok ini pun meminta kembali materi apa saja yg telah dia berikan kepada manohara dgn mengabaikan/melupakan atau berpura2 lupa atas apa yg telah botak kelantan nikmati & perbuat terhadap tubuh & jiwa manohara yg merintih/menangis/menggelepar pedih tak berdaya krn tersiksa/teraniaya itu, sementara kura2 botak kelantan malah tersenyum2 bahagia.
    Ini sama halnya ceritera sultan juragan sapi yg gratis menikmati tubuh janda perawan pemilik tanah & peternakan kambing itu. (Tunggu dilain hari mengenai dongeng sultan menggarap tubuh janda perawan).

    ReplyDelete
  90. Hi tembam yg lugu !!!!!!!!!
    You kelewat lugu, mana mungkin lah malay berhutan kpd imf. Wong nafkah kalian dari genting higland saja sdh berkecukupan. Lagipula andai malay mau berhutang pun tentu melalui british kingdom dahulu....ribet toh ?????????
    Dinegara Republik kami (ingat kami bukan negara tirani kerajaan), yg namanya perjudian sangat diharamkan. Walaupun ada perjudian, ini pun dlm kapasitas ilegal alias negara kami tidak membangun melalui dana pajak judi.

    ReplyDelete
  91. Tembam,
    Malay mana berani memproklamirkan negaranya menjadi Republik ?????? Kecuali minta digebuk England !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sungguh indah demokrasi di Indonesia. Kasihan Anwar Ibrahim yg menjadi korban kediktatoran kerajaan. Tengku kura2 botak salah satu contoh pelaku tirani kerajaan thd manohara.

    ReplyDelete
  92. naga,kami pun tak mahu menjadi republik kerana kami semua lebih SENANG menjadi rakyat dibawah NAUNGAN SULTAN yang berdaulat.ANDA FAHAM?

    ReplyDelete
  93. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  94. ali - mari doh so lagi gedebeh ...

    ReplyDelete
  95. Naga,
    Kesian kamu. Seperti yang Manohuruhara kata, kami lebih suka mempunyai Sultan. We are proud of our history.

    ReplyDelete
  96. aurora - naga kayu ko?

    loh gi laaa, sikit lagi nungging nyor laaa tu

    ReplyDelete
  97. Penulis blog selalu memberikan stigma penipu kepada ibu deasy, tetapi penulis tdk ada bedanya sebagai penipu juga. Jelas TT & Mano bersenda gurau ketika belum di siksa, tetapi dikatakan Mano menyiksa TT.

    Jadi menepuk air di dulang, terkena muka sendiri.

    ReplyDelete
  98. @manohuruhara
    naga,kami pun tak mahu menjadi republik kerana kami semua lebih SENANG menjadi rakyat dibawah NAUNGAN SULTAN yang berdaulat.ANDA FAHAM?

    Ini sebagai bentuk sisa penjajahan inggris yg meresap ke dalam kalbu rakyat malon, inggris yg kerajaan kemudian spt dicucuk hidung meniru kerajaan.

    Bentuk zaman feodal, dimana rakyat tunduk dan membungkuk kepada raja. Padahal Islam mengajarkan kita sejajar, hanya taqwa yg membedakan kemuliaan seseorang.

    Maka tetaplah kau membungkuk2 di depan raja, sementara zaman sudah modern.

    ReplyDelete
  99. @malon...
    England pakai sistem beraja...moden jugak...maju jugak...
    jeles la tuh kiteorg ader raja..kah3

    ReplyDelete
  100. Bedalah UK menggunakan kerajaan sebagai simbol saja, tdk terlibat dalam pemerintahan. Sementara malaysia para raja masih berkuasa di masing2 state, termasuk menetapkan jenis hukum.

    ReplyDelete
  101. @malon...
    raja merupakan ketua agama islam.....urusan kerajaan menteri yang uruskan

    ReplyDelete
  102. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyta malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  103. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  104. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  105. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  106. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  107. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  108. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  109. manohuruhara, tembam & xandria (atau botak kelantan & geng2 nya sekalian).

    Benar 100 % apa yg dikata malon.

    Lagi pula malingsial telah munafik & murtad thd british kingdom. Dinegara Inggris seorang anak mutlak milik kerajaan. Lalu penganiayaan thd wanita hukum nya sangat berat krn dpt diartikan telah menghina sang Ratu. Hukum2 ini juga berlaku thd common wealth country seperti Singapore & Australia. Seyogyanya malaysia juga demikian.

    Tapi kenyataannya tirani kerajaan dimalaysia dgn arogan nya telah murtad thd england. Satu sisi bersedia disodomi oleh england asal dilindungi oleh england, tapi pd sisi lain berkhianat thd england......apa tdk takut tentara Inggris mengganyang malaysia lagi ?
    Kami Republik Indonesia jauh berpuluh2 tahun sebelumnya telah mengusir tentara NICA dari bumi majapahit & merubahnya menjadi Republik.
    Kapan giliran malaysia yg asyiik kemasuk dimabuk kuasa & birahi dibawah kerajaan sistem kesultanan ? Rakyat malaysia didera rasa ketakutan oleh tiranisme kerajaan sultan2. Rakyat malaysia harus membungkuk didepan raja/sultan2, sementara raja/sultan2 malaysia sendiri membungkuk2 minta ampun hingga berabad2 lamanya kepada kaisar/ratu Inggris.
    Kapan kah ini berakhir ????????????? Kasihan rakyat, raja, sultan2 & tengku2 dimalaysia.

    Lucunya malah membawa hukum syariah keIslaman seolah2 malaysia adalah kerajaan tirani tersuci sedunia. Seolah2 negara Islam manapun tdk sesuci malaysia. Tapi keberadaan genting highland, penganiayaan thd manohara, geng2 tengku yg berhura2 menggunakan uang rakyat kesultanan, dll, apakah ini juga memenuhi syariah Islam ??????????????????????
    Lidah tak bertulang, bila bertulang sakit gigi dirasa. Rakyat malaysia suka tak suka harus menerima tirani kerajaan kecuali rakyat nya siap didera (contoh kasus : Yang Amat Mulia Anwar Ibrahim, kelak hanya Anwar Ibrahim yg layak menjadi presiden tapi jika malaysia mau menjadi republik). Rakyat malaysia tak mungkin menikmati angin demokrasi Republikan, krn raja/sultan/tengku2 dimalaysia sdh keenakan berkuasa & sampai kiamat pun ingin tetap berkuasa & tunduk membungkuk menjilat2 minta belas kasihan dari ratu Inggris........kasihan benar rakyat malaysia..........hahahawakakak.............

    ReplyDelete
  110. COMMENT DIATAS SENGAJA DIULANG2 SUPAYA MALAYSIA SADAR BAHWA HINGGA SEKARANG MASIH BERMENTAL BUDAK JAJAHAN.
    COMMENT DIATAS JUGA SDH DITERUSKAN KE EMAIL2 NEGARA SINGAPORE, AUSTRALIA, INGGRIS, USA, PERANCIS, ITALYA, THAILAND, VIETNAM, DLL.
    CAMKAN BAIK2 TENGKU BOTAK KELAINAN SEXUAL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  111. @NAGA, T.O.P BGT... Sbagai bangsa kite 2 pasti cinte negeriKu Indonesia Raya. Intelektual Bangsa Indonesia fakta nya diminati ma rakyat Malay... Mo Batik, Sinetron ampe hasil cipta pemusik NEGERI TERCINTA INDONESIA...

    So.. kalo cuma menghina ketidak beruntungan barga negara Indonesia yg berekonomi kurang baik menjadi TKI / TKW... Kasian sekali mereka pada... Allah menciptakan umat Nya di Negeri Indonesia tidak selalu yg Borjuis or intelektual baik...

    Sapa berani pihak Malay berhentikan kerjasama pemerintah mengenai TKI / TKW...??? Malahan Pemetintah Indonesia & Malay bikin kebijakan bersama lg... Kalo ga berunding lageee..

    Anda2 rakyat Malay jika keberatan ajukan ke pemerintah Anda setempat... untuk sTOP dkirimin TKI / TKW Indonesia githu loh....
    Alhamdullillah ane mencari rejeki di negeri tercinta Indonesia...

    @junus...
    margi kita mah ROAMING balesin comments pihak F*CKRY lovers... teu nyararambung...mbung eleh..

    @master yoda, bakaero pisan... skali F*CKRY TETAP F*CKRY... u SHUT THE F*CK OFF lah..

    ReplyDelete
  112. Marie,
    Sila lah berhentikan TKI/TKW ke Malaysia. Masih ramai rakyat dari negara lain yang memilih Malaysia sebagai tempat mencari rezeki.

    Cara berbincang yang digunakan oleh kebanyakkan bloggers dari Indonesia menunjukkan sikap yang negative. Shame.

    ReplyDelete
  113. Ingat baik2 oleh kau tembam.

    TKI & TKW kami lah yg akan melakukan pertempuran perdana bila terjadi peperangan antara RI VS tirani malay. TKI & TKW kami akan melakukan serangan bunuh diri thd kalian semua. TKI & TKW kami akan berjihad bagai pasukan berani mati. Inilah dendam kesumat sbg akibat penganiayaan yg telah kalian lakukan thd rakyat RI yg merantau kesana. Mati satu tumbuh seribu, patah tumbuh hilang berganti.

    ReplyDelete
  114. @Temban,
    Gw pun civilian di Negeri Indonesia.. Anda2 Malay khan yg tak suka WNI yg menjadi TKI/TKW di negara Anda.. Anda lah yg bertindak toh...

    shame on u 2... lihat pula rekan Malay Anda yg banyak menghujat pake bahasa ga polite atow intelek keblinger ke rakyat RI... Bersikap sebagai viewer yg blum dpt kejelasan lanjutan CASE MANO. Semua proses hukum yg di perjuangkan MANO banyak tahapan2 yg musti mano hadapi...

    ReplyDelete
  115. Marie and Naga,
    Dari komen kamu, suka sangat kamu kalau Malaysia dan Indonesia bergaduh. Apa kena kena mengena hal rumah tangga orang dengan Malaysia dan Indonesia? Guna akal, bukan emosi.

    ReplyDelete
  116. @Temban, lah akal juga dipakai dunk... ad bukti nya ga org Indonesia yg memulai?????

    ReplyDelete
  117. tembam,
    kami bangsa indonesia cinta damai. yg memulai itu kalian bangsa budaknya inggris. bila demi damai harus berperang kami siap. bukan bikin begaduh RI vs tirani kerajaan malay, tapi kenyataannya kalian yg krg ajar. mulai dr TKW, sipidan ligitan yg kalian menangi secara penyuapan thd mahkamah internasional hingga kasus manohara & ambalat, nyata2 kalian yg memulai. apa mau kau sekarang ? mau berduel satu lawan satu ? kami siap kali lah itu !!!!!!

    ReplyDelete
  118. Tembam is like a crazy dog. Kutantang kau berduel satu lawan satu, jd tak guna melibatkan antar negara serumpun.
    kalian menganggap kami serumpun tapi kenyataannya kalian memaling tanah2 kami. Sejengkal tanah kami saja kalian serakah, tak janggal bila materi apa saja yg sdh botak fuck'hry berikan kpd manohara kalian minta kembali. Kalian ini bangsa budak jajahan Inggris. Rakyat kalian yg bahkan etnis cina sekalipun msh arogan menyiksa TKW kami.

    ReplyDelete
  119. tembam stupid !!!!!!!!!!!
    Gunakan akal, kau bukan dubur yg kau gunakan utk berpikir. Org cina kalian saja msh bisa sangar thd rakyat TKW kami padahal dinegara kami etnis cina tak bisa bermacam2 disini.
    Satu hal lagi, diskriminasi thd non melayu dinegara tirani kau itu sdh over dosis, bahkan singapore sendiri jg mengkritik kalian, tapi cina disana malah bisa menghina TKW kami, ini jelas program dr pemerintahan malay yg tirani. Ada pepatah modren dr kami : "sultan kencing berdiri maka rakyat cina di malay kencing berlari". hahaahaaaa wakaakakakakakak........lihat saja nanti, TKW2 kami akan meledakkan kompor gas didapur majikan2 malay bila betul2 terjadi peperangan.

    ReplyDelete
  120. tembam,
    Rakyat malay mana saja yg menantang kami, maka kami siap & berani bertempur otot satu lawan satu tanpa melibatkan negara. Kalian ini masih budak jajahan inggris. Kalian ini adalah budak hina commont wealth country underdog Englang.

    ReplyDelete
  121. Satu hal lagi kau ingat itu tembam !!!!!!!!!
    Andai saja tanpa Republik Indonesia, jauh sebelum thn 1965, kalian negara tirani kerajaan malay sdh dikuasai oleh komunisme asean. Berkat kami sbg pahlawan penahan komunisme, hingga sekarang malay msh bertahan kerajaannya, tapi nyatanya kalian ini lupa kacang akan kulitnya. Kalian ini murid bangsa Indonesia, tp krg ajar.

    ReplyDelete
  122. Sebelum tu, tumpang lalu kepada moderator,
    Kepada En/Pn NAGA,

    Sabar dan tarik nafas banyak2 ye, nampaknya En NAGA ni tengah marah sangat2, maklumlah nama pun NAGA. Relax kejap, takut dpt heart attact , darah tinggi dll penyakit. Ok ? Boleh kita mulakan bicara secara cool?
    En Naga kena melihat perkara yang terbuku di hati En Naga ni dari berbagai sudut, pemikiran yang luas ,kalau dilihat dari side En Naga sebagai seorang yang patriotik tu mungkin anda akan berfikiran begitu.
    1)Masalah TKW tu sudah byk kali dibincangkan dalam forum kami sebelum ini, kami semua keseluruhan rakyap M,sia pun memang marah sangat dgn sikap sekelumit rakyat M,sia yang bersikap kejam serta tak berperi kemaknusiaan , memalukan nama Negara , lebih2 pulak segelintir masyarakat luar telah generalized kami dan mengatakan semua orang M,sia kejam walaupun sekelumit yg melakukan. Untuk pengetahuan anda pihak terlibat yang bersalah telah dan sedang hadapi penghukuman.

    2) Tentang issue sempadan2 sempadan Sipadan tu tak mungkin pihak atasan Negara kami menyuap mahkamah international kerana pihak Negara kami pun telah kalah dalam perjuangan untuk menuntut sempadan batu putih dgn jiran kami di Selatan. Kalau pihak Negara kami telah menyuap mahkamah, mesti le dlm tuntutan batu putih pun kami menang juga. Selalunya dari kes yang lepas2 menang keputusan adil dan sudah tentu meyedihkan bila kalah ( oleh pihak yang kalah). Ambalat juga issue sempadan laut , bukan tanah kan. Tapi saya tak nak cakap byk tentang itu, biar pihak yang lebih arif dan bijksana serta berdiplomasi meyelesaikan. Sabar ye

    3) Manohara issue ni spt yang telah dibincangkan byk kali juga, adalah issue suami isteri,berkaitan hubungan dan masalah2 menyesuaikan kehidupan rumah tangga yang byk panca roba. Bukan issue Negara. Byk kali telah dibincangkan , malahan telah dipersetujui oleh ramai orang.

    4) Tentang pepatah modern anda tu "sultan kencing berdiri maka rakyat cina di malay kencing berlari" . Habis tu tak kan kalau ethinic China kami makan babi pun anda nak salahkan kami?, dah mmg mereka suka makan khinzir. Kami pun kalau boleh tak suka juga tengok ladang2 khinzir tu, bawa penyakit Japanese Enchepalitis dan H1NI flu pulak tu. Tapi kerana tak nak diskriminasi golongan ethnic non Muslim pihak atasan bagi chance benarkan lading khinzir dan juga peluang2 lain spt sekolah vernicular dgn bantuan kewangan kerajaan. Rasanya tak ada Negara lain yang membenarkan mcm ni kan. Fikirlah ye saudara.
    Kalau golongan minority di .

    5) Tentang sejarah komunis tu bila 2 saya free nak bicara dgn kamu .
    Oklah , salam. Dah byk sgt pulak, Sorry ye blog owner. Out of topic

    ReplyDelete
  123. I'm Indonesian, We don't care about manohara case or something,...she's not good for us...!!!

    jakarta-indonesia peoples

    ReplyDelete